403.55 Ft

357.09 Ft

Továbbra is kómában fekszik Gálvölgyi János

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Interjúk

„Vagy szomjat oltunk vele, vagy egy ételhez választjuk a legmegfelelõbb bort” – interjú Bajor Lászlóval

10perc.hu/B. Molnár László
2021. 02. 19.

A jelenlegi helyzet a borászatokat is nehéz helyzetbe hozta, az ágazat a talpon maradásért küzd. Ugyan minden segítség jól jön, amit az állam ad, de Bajor László borász, a Tolna-Borház tulajdonosa úgy véli, a kreativitás és a szakmai alázat a legfontosabb a túlélésben. A tengerészbõl elõbb kádármester, majd borász lett, aki most már szeretné átadni az általa alapított családi vállalkozást a lányának. Ne csodálkozzon senki, ugyanis Bajor úr állítja, egyáltalán nem furcsa ma már, ha egy nõ vezet egy borászatot, hiszen egyrészt egyre több a hölgy az ágazatban, másrészt sok esetben az „orruk” is jobb, mint a férfiaknak.

- Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer – szokták mondani a borral kapcsolatban. De azért gondolom illik valahol megállni?

- Tény, hogy az alkohol nagy mennyiségben sejtméreg, a korlátlan és mindennapos italozás természetesen senkinek sem ajánlható. A kulcs ehelyett a mértékletesség: egy kevés bor elkortyolgatása sok szempontból elõnyös a szervezetünk számára. Egyet biztosan kijelenthetünk a borral kapcsolatban, hogy néhány korty kifejezetten jó hatással lehet az egészségünkre. Hogy pontosan hol illik megállni? Nos, nõk és férfiak esetében is ajánlható, hogy a napi borfogyasztásuk semmiképpen ne lépje túl a két decit! Ez a mennyiség az, ami elegendõ ahhoz, hogy a pozitív egészségügyi hatások érvényesüljenek. Éppen ezért nem bánnám, ha az orvosok receptre felírnák…

- Melyik borfajta a legjobb akkor, ha az egészségünkre gondolunk?

- A legjobb hatást az egészségünkre a vörösbor gyakorolja. Nem csak a vérképzõdésben segít, a benne található antioxidánsok védik az érfalat. Egy nemrégiben megjelent tanulmány kimutatta, a vörösborban lévõ polifenolok hozzájárulnak a belekben élõ mikrobion, azaz a baktériumflóra sokszínûségéhez. Ezek az antioxidánsok táplálékkal látják el az emésztésünkben fontos szerepet játszó baktériumokat.

- A borfogyasztás egyfajta életstílus is. Egy borász miként issza a szõlõ nedûjét?

- Kétféleképpen: vagy szomjat oltok vele, vagy pedig egy ételhez kiválasztom a megfelelõ bort. Elsõ esetben ugyebár fröccsöt iszunk, míg utóbbinál már odafigyelünk a legapróbb részletekre, a kulináris élvezetekre is. Nem véletlen, hogy én mindig két borospohárral ülök az asztalhoz.


Bajor László szerint néhány korty bor kifejezetten jó hatással lehet az egészségünkre     Fotó: 10perc.hu


- Igaz az, hogy minél korosabb egy bor, annál jobb?

- Néhány bornak tényleg jót tesz az idõ, de abszolút nem írom alá, hogy a fenti mondás minden esetben igaz lenne. Gondoljon bele, például a rozékba… Ráadásul a piac sem fogadja örömmel az idõsebb évjáratokat, jelenleg az egy-két éves borok a menõk.

- Azzal sem ért egyet, amikor azt mondják, hogy a szekszárdi borvidék méltatlanul alul van értékelve a hazai borvidékek között?

- Ezzel bizonyos mértékben kénytelen vagyok egyetérteni, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy kevésbé ismert, de ez sajnos a régi idõk öröksége. Korábban egyszerûen ki lett osztva, hogy mely területen milyen szõlõfajtát termesszenek, és milyen bort készítsenek belõle. Ide a kadarka és az óvörös jutott, és mire az itteni szakemberek észbe kaptak, egyszerûen lemaradtak a választásról, lemaradtak arról, hogy az itteni vidéknek a legjobb fajtát kiválasszák.

- Miért, mi lenne a legjobb a szekszárdi borvidéknek?

- Szerintem a kékfrankos és a merlot.


A szakember állítja, jelenleg az egy-két éves borok a menõk      Fotó: 10perc.hu


- Összetartó közösség a szekszárdi borásztársadalom?

- Ebben biztos lehet, itt a borászok összetartása példaértékû. Ha valamilyen kérdés, akár szakmai szinten felmerül, õszinte választ fog kapni, hisz a borászok között ezen a vidéken nincs szakmai féltékenység. Ha a mi vidékünkrõl ér el sikert egy bor, azt szinte közös sikernek érezzük. Persze egy dolog nagyon jellemzõ ránk: az a fajta turpisság, amivel értékesíteni tudjuk a minden szempontból minõségi borunkat.

- Mi jellemzõ egy borászra: saját termékét fogyasztja elsõsorban vagy másoknál találja meg az asztalra valót?

- Én a saját boromat iszom, de természetesen kíváncsi vagyok máséra is. Sokszor veszek részt borkostoláson, és nem titok, a vakkostolást szeretem a legjobban, amikor semmilyen külsõ tényezõ nem befolyásol a véleményem kialakításában. Noha nem erre utalt a kérdés, de ide tartozik, hogy minden borásznak egy igazán jellemzõ kiemelt bora van, míg a többi fajtát mindig mögé sorolja. Bárki kóstoltat, a kiemelt termék odakerül az asztalra.

- Az elmúlt idõszakban átvitt értelemben más is odakerült az asztalra, amire senki sem vágyott. Mennyire rázta meg a szakmát a jelenlegi egészségügyi helyzet?

- Nem titok, a borásztársadalom számára a jelenlegi helyzet egyenértékû azzal, hogy mindegyikünk a talpon maradásért küzd. A vendéglátás és a turizmus, azaz a két legfõbb felvásárló terület szinte eltûnt, hatalmas forgalomkiesést okozva ezzel. Sajnos ebbõl is kivettem a saját részem, hiszen a forgalmam negyven-ötven százalékra esett vissza.


A legjobb hatást az egészségünkre a vörösbor gyakorolja     Fotó: 10perc.hu


- A borászati szegmens is kapott mentõövet a nehézségeik áthidalására?

- Három megoldás közül választhattunk. Akinek szõlõje is van, nemcsak felvásárló, az élhetett az úgynevezett zöldszüret adta lehetõséggel. Ebben az esetben a még éretlen szõlõfürtöket le kellett szüretelni a földre, majd a leszüretelt terület nagysága után járt az állami támogatás. A másik lehetõség az úgynevezett krízislepárlás, amelynek keretein belül szintén pályázat útján kaptak a borászok lehetõséget arra, hogy a gyengébb minõségû boraikat leadhatták lepárlásra az államnak, amely annak alkoholtartamától függõen fizetett érte. A harmadik lehetõség pedig az, hogy a borász kevesebb szõlõt vesz a gazdától, így kevesebb lesz a bor és a veszteség. Valamennyi lehetõség átmeneti, mondhatnánk tûzoltás jellegû, de a semminél mindenképpen jobb, valamennyire segít a talpon maradásban.

- Általában a borászatok családi alapon, apáról fiúra vagy leányra szállnak. Ön örökhagyó vagy öröklõ ebben a mókuskerékben?

- Én vagyok az elsõ borász a családban, de ebben persze az édesapámnak is jelentõs része volt. Amikor 19 évesen elmentem tengerésznek, és 28 évesen világot járt tengerészként hazatértem, õ volt az, aki maga mellé vett, és velem együtt folytatta a kádármesterséget. 1983-tól hordókat gyártottunk, majd jött az ötlet, hogy a belevalóval is foglalkozzak. Én a szõlõvel nem foglalkozom, hanem felvásárolom azt a gazdáktól. Az elsõ saját boromat Balatonfüreden adtam el, itt kaptam érte elõször pénzt. Évrõl évre nõtt a boraim mennyisége, a csúcséveimben, ami 2012 és 2014 között volt, évente közel egymillió liter bort értékesítettem. Ma meg, mint már mondtam, a többi borászhoz hasonlóan a talpon maradásért küzdök.


A legfontosabbnak azt tartja Bajor László, hogy kreatív legyen a borász     Fotó: 10perc.hu


- Meddig még?

- Tény, 67 éves vagyok, eljön lassan, vagy nem is olyan lassan, hogy a borászat vezetését átadom a lányomnak, aki ugyan próbálkozott másfele is, de végül õ döntött a borászat mellett. Még mielõtt rákérdez, nem, nem furcsa ma már, ha egy nõ vezet egy borászatot, hiszen egyrészt egyre több a hölgy az ágazatban, másrészt állítom, sokszor bizony jobb az érzékszervi megállapításuk, mint a férfiaknak.

- Mi jelentheti a jövõt?

- A borászat jövõje az, ha lépést tud tartani a modernizációval. Újabb és modernebb gépeket szerez be, a legjobb kezelõszerekkel dolgozik. Nem olcsó, de ma már nélkülözhetetlen. Szerencsére itt is vannak pályázati lehetõségek, egyrészt a kedvezõ hitelek formájában, másrészt állami támogatást is el lehet nyerni, amikor egy-egy gép bekerülési árának a nettó ötven százalékát kifizeti az állam. De persze a legfontosabb, hogy kreatív legyen a borász. Egy jó címke vagy egy jól eltalált név is segít a piacon, ám manapság ez sem biztos, hogy elég. Jómagam például tengerészi múltamat nem megtagadva vettem egy 20 méteres hajót, amelyen nyolc-tíz személyre bortúrákat, borvacsorákat szervezünk majd, miközben akár a Duna deltáig is lehajózunk.

Főkép forrása:

10perc.hu

Címkék:

További cikkek

 Még mindig esnek ki csontvázak a magyar tenisz szekrényébõl!

Még mindig esnek ki csontvázak a magyar tenisz szekrényébõl!

A Magyar Tenisz Szövetség elsõ nõi fõtitkára pezsgõt fog bontani, ha végre-valahára lezáródik számukra a múlt összes ügye, és csak a szakmai feladataival foglalkozhat.

10perc.hu
2021. 10. 26.
 Kávéfüggõ volt, hát nyitott egy saját kávézót

Kávéfüggõ volt, hát nyitott egy saját kávézót

Szeretett volna inni egy jó kávét, ezért megalapított egy saját kávéházat Lonkai Márton, a Steamhouse Cafe vezetõje, tulajdonosa. Egy évvel a nyitás után megnyertek két k...

10perc.hu
2021. 10. 16.
 Sokan egy szakítás vagy válás után plasztikáztatják magukat

Sokan egy szakítás vagy válás után plasztikáztatják magukat

Ha szerelmi csalódás ér, vagy netán az élet más területén kerüli el valakit a siker, nem biztos, hogy a megoldást egy plasztikai sebész jelenti. Hajma Mónika, a plasztika...

10perc.hu
2021. 10. 02.
 „Ha egyszer fájt egy fog, az újra fájni fog” – interjú dr. Keszeg Jánossal

„Ha egyszer fájt egy fog, az újra fájni fog” – interjú dr. Keszeg Jánossal

Ha van olyan rendelõ, ahova az emberek túlnyomó többsége rettegve lép be, az vélhetõen a fogászat. Nem csoda, hogy a legtöbb fogorvos szerint nemcsak a páciens fogával, h...

10perc.hu/B. Molnár László
2021. 02. 26.
 „Amíg ez a támogatási rendszer fennmarad, addig megmarad az ingatlanpiac lendülete is” – interjú Gázsity Milánnal

„Amíg ez a támogatási rendszer fennmarad, addig megmarad az ingatlanpiac lendülete is” – interjú Gázsity Milánnal

Jelenleg igencsak felszálló ágba került az ingatlanpiac, és az érvényben lévõ állami támogatási programoknak köszönhetõen jelentõsen megnõtt a fizetõképes kereslet. A Fac...

10perc.hu/B. Molnár László
2021. 02. 12.
 „Az e-kereskedelem gyõztesként jön ki a közeledõ válságból” – interjú Pál Zoltán Gáborral

„Az e-kereskedelem gyõztesként jön ki a közeledõ válságból” – interjú Pál Zoltán Gáborral

A belföldi online vásárlások száma és értéke évek óta folyamatosan növekszik, a tavalyi és az idei esztendõ azonban rekord év lehet a hazai online kereskedelmi piacon. A ...

10perc.hu/B. Molnár László
2021. 02. 02.

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek