403.55 Ft

357.09 Ft

Augusztus közepéig ismét buszozhatunk a 3-as metró helyett!

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Tech és tudomány

A kávéivóknál alacsonyabb lehet a korai halálozás kockázata

10perc.hu
2022. 05. 31.

Egy új tanulmány szerint a kávéivók körében alacsonyabb a korai halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem kávéznak.

Egy friss kínai kutatás azt találta, hogy akik minden nap mérsékelt mennyiségû kávét fogyasztottak - akár cukorral, akár cukor nélkül -, azoknál mérséklõdött a halálozás kockázata azokhoz képest, akik nem kávéztak a vizsgált hétéves idõszak alatt. Az eredmény mind az instant, mind az õrölt, mind a koffeinmentes kávé esetében hasonló volt.

Az Annals of Internal Medicine címû belgyógyászati szaklapban közölt tanulmány az Egyesült Királyság Biobankja több mint 171 ezer résztvevõjének adatain alapult, amelyek genetikai, életmódbeli és egészségügyi információkat, köztük a kávéivási szokások részleteit is tartalmazták.

A kutatócsoport halotti bizonyítványok adatai segítségével átlagosan hét éven át - 2009-tõl kezdve - követte a résztvevõket. Az idõ alatt 3177-en hunytak el.

Miután olyan tényezõket is figyelembe vettek, mint a kor, a nem, az etnikum, az iskolázottság, a dohányzás, a testmozgás mennyisége, a testtömegindex és az étrend, a kutatók arra jutottak, hogy a kávét nem fogyasztókhoz képest az édesítetlen kávét ivóknak kellett a legkisebb halálozási kockázattal szembenézniük.

A legnagyobb csökkenést, 29 százalékot azoknál látták, akik 2,5-4,5 csésze kévét ittak naponta. Azoknál is mérséklõdött a kockázat, akik cukorral itták a kávét, legalábbis ha naponta 1,5-3,5 csészével ittak. Kevésbé volt egyértelmû a tendencia azoknál, akik mesterséges édesítõt használtak.

A tanulmány azonban csak egyszer kérdezte a résztvevõket a kávézási szokásaikról, és önbevalláson alapultak az adatok. A cukros kávét fogyasztók többsége egyetlen kanállal tett a csészéjébe - ami azt jelenti, hogy nem tudni, az eredmények hasonlóak lennének-e magas cukortartalmú kávékészítményeknél is.

Naveed Sattar, a Glasgow-i Egyetem belgyógyász professzora - aki nem vett részt a kutatásban - azt mondta, a kávéivók lehet, hogy általában jobb módúak és egészségesebben élnek. Mint megjegyezte, nincs meggyõzõdve arról, hogy egy megfigyelésen alapuló tanulmány képes lenne az ilyen tényezõket is figyelembe venni- írta az MTI a The Guardian online kiadása alapján.

Főkép forrása:

Címkék:

További cikkek

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek