Az augusztus 1-tõl megváltozott rezsiszabályok, valamint az elszabadult energiaárak miatt sokan átállnának a fával való fûtésre. Sõt, a Belügyminisztérium az iskoláknak is azt ajánlotta, nézzenek utána, miként tudnának a sokkal takarékosabb fafûtésre átállni a gázfûtés helyett.
Ugyanakkor sokan nem tudják, miként kell hatékonyan fûteni a fával. Nos, a Levegõ Munkacsoport a saját közösségi oldalán pontokba szedte, miként gyújtsanak be télen azok, akik fával fûtenek majd, és a tûzgyújtás ne kín és szenvedés, hanem hatékony legyen a meleg szempontjából.
1.) Húsz százalék nedvességtartalom alatti száraz keményfát használj: bükk, tölgy, akác gyertyán.
2.) A fát hasábokra vágva, egymásra merõlegesen helyezzük a tûztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat helyezd el.
3.) A gyújtóst puhafából, például fenyõbõl készítsük, és a máglya tetejére helyezzünk belõle néhány 2-3 cm-es hasábot.
4.) A begyújtás így akár egy hosszú gyufával megoldható, papír, vagy egyéb gyújtós sem kell hozzá.
A fentiek szerint megrakott máglya és begyújtott tüzelõ felülrõl lefelé ég el. A máglyát azért nem szabad alulról meggyújtani, mert a beinduló láng az egész máglyán végigfut, a hasábfák nem tudnak kellõ gyorsasággal átmelegedni, késõbb érik el a jó hatásfokú égéshez szükséges magas hõmérsékletet. Továbbá a lassabb indulás után szinte egyszerre kezd bomlani az összes tûzifa, mely miatt a keletkezõ nagy mennyiségû fagáz nem kap elegendõ levegõt az égéshez és hasznosulatlanul a kéményen távozik.
Ha a fentiek szerint járunk el hatékonyabb lesz a fûtésünk, azonos mennyiségû fából tovább lesz meleg lakásunkban, és nem utolsó sorban sokkal kevesebb füst keletkezik a végig megfelelõ hõfokú és kellõ levegõt kapó égés miatt.