A rengeteg sütõs-fõzõs mûsornak köszönhetõen egyre többet kapnak kedvet ahhoz, hogy kipróbálják magukat a tûzhely elõtt. A konyhában igazán járatosak azonban azt is tudják, hogy egy-egy hozzávalót milyen sokoldalúan fel lehet használni. Itt van például a bacon. Mutatunk néhány ötletet, hogyan tudod a baconnel új szintre emelni a konyhamûvészetedet.
Ha például vendégeket vársz és poogácsával szeretnéd megkínálni õket, azt is elkészítheted baconnel. A recept nem ördöngösség: a túrós, 60 dekányi lisztbõl készült pogácsatésztához 20 dkg-nyi, apró kockára vágott, elõre megpirított bacont teszünk, a tésztát a szokásos módon megkelesztjük, majd kisütjük.
Ha pogácsával szeretnéd megkínálni õket, azt is elkészítheted baconnel Fotó: pixabay
Ha a sós tésztáknál maradunk, a quiche-eket is feldobhatod baconnal, akár a szeletelt, akár a kockázott változatával. Ha az elõbbit választod, érdemes a nyers pitetésztára fektetni õket, majd erre jöhet a quiche tölteléke, legyen az spárgás, spenótos, négysajtos vagy húsos. Ha a kockázott változat mellett döntenél inkább, pirítás után egyszerûen csak keverd bele a quiche töltelékébe, és sütés után kész is az isteni étel!
Mivel muffinból is létezik sós változat, méghozzá rengeteg, nem árt megjegyezni, hogy itt is van baconös opció. Az egyszerû sós muffin alaptésztát játszi könnyedséggel feldobhatod egy kis túróval, kaporral és baconnel, de társíthatod akár különféle (például füstölt vagy márvány-)sajttal is. Ha pedig egy kissé rendhagyóbb baconös muffin receptre vágysz, olyat is mutatunk.
A bacon a levesekhez, elsõsorban krémlevesekhez is csodálatosan illik Fotó: pixabay
Sõt, még a palacsinta egyik alapanyagaként is megállja a helyét. Itt elsõsorban az amerikai, kisebb és vaskosabb palacsintára gondolunk, aminek a sós változatának a tésztájába is beleszórhatsz elõreaprított bacont, de akár egy sós tésztájú pancake mellé is eheted a megpirított baconszeleteket.
A bacon a levesekhez is csodálatosan illik. A krémleveseknél például, ha az alap nem az olajon megpirított hagyma, hanem a megpirított baconkockák, igazán különleges ízvilágú leveseket kaphatsz. A megpirított bacon olaján elkészített édesburgonya-, sütõtök- vagy borsóleves fantasztikusan mély, telt ízû finomság lesz, amit ha fõzés közben megbolondítasz egy kanál mézzel, tuti, hogy hatalmas lesz a sikered.