Ha valaki meghallja a grillezés szót, elsõként valószínûleg a különbözõ húsokra gondol. Pedig a kertben sütött menük ennél jóval sokszínûbb is lehet. A grillrácson rengeteg zöldséget el lehet készíteni, amiket sokféleképpen ízesíthetünk vagy párosíthatunk más finomságokkal.
De mielõtt így tennénk, néhány alapszabály a zöldségek grillezésérõl. Ahogy a húsoknál, így itt is a mosással és szeleteléssel kezdõdik a munka. Néhány zöldség (paradicsom, gomba) viszonylag rövidebb idõ alatt kész van, másokhoz (padlizsán) már több idõt kell szánni.
Nyársra is lehet fûzni a finomságokat, közéjük akár húsokat is tûzhetünk, hogy még finomabb legyen a végeredmény Fotó: freepik.com
Ellentétben a húsokkal, a zöldségeket nem kell sokáig pácolni, elég nekik 10-15 perc. A pác alapja gyakran az olívaolaj, néhány csepp balzsamecettel, sóval, borssal vagy esetleg fûszerezett (például chilis) olaj. Ami a fûszerezést illeti, nyugodtan válassz erõteljesebb fûszereket, mint például a kakukkfüvet vagy a rozmaringot, de csak módjával.
A másik fontos különbség a húsok és a zöldségek grillezésénél, hogy a zöldségek sokkal szélesebb skálán mozognak, mármint ami a grillezési idejüket illeti. A paprikának elég néhány perc, a krumplinak (amit alufóliába vagy a nagyobb szemeket vastag karikára vágva tekerve érdemes grillezni) már jóval több idõ kell.
A grillrácson rengeteg zöldséget el lehet készíteni, amiket sokféleképpen ízesíthetünk vagy párosíthatunk más finomságokkal Fotó: freepik.com
A zöldségeket ne közvetlenül azután tegyük a grillrácsokra, amikor kivettük a hûtõbõl, hanem akkor, amikor valamennyire már felmelegedtek, így a zöldségek is korábban készülnek el, rövidebb idõ alatt pedig kevesebbet veszítenek víztartalmukból, vagyis nem lesznek szárazok, rágósak.
És ha már szóba jött az alufóliás megoldás: a koktélparadicsomokat is el lehet így készíteni, de nyársra is lehet fûzni a finomságokat, közéjük akár húsokat is tûzhetünk, hogy még finomabb legyen a végeredmény. A cukkini és a padlizsán is több nedvességet tart magában, ha héjával együtt sütjük, sõt, a cukkini esetében érdemes hosszában szeletelni és akár egy szelet baconnel szoros csigába tekerve grillezni.
Nyugodtan válassz erõteljesebb fûszereket, mint például a kakukkfüvet vagy a rozmaringot, de csak módjával Fotó: freepik.com
A sárgarépa és a cukkini is helyet kaphat a grillrácson, elõbbihez a kakukkfüvet, utóbbihoz bármilyen zöldfûszert ajánlunk társítani. A paprikát is lehet grillezni, itt azonban ügyelni kell, hogy ne tegyük túl forró rácsra, könnyen megéghet.
Ahogy a padlizsán esetében, úgy a kukoricáról sem feltétlenül a grillezés jut az eszünkbe, pedig így is el lehet készíteni. Kis vajjal vagy baconbe tekerve is a rácsra tehetjük, a mi szívünkhöz inkább az utóbbi megoldás áll közel, de a vajas-fûszeres változatát is érdemes megkóstolni. Ha biztosra akarunk menni, a kukoricát vágjuk 5 cm-es karikákra és pár percig fõzzük elõ.