403.55 Ft

357.09 Ft

Hillary Clinton politikai thrillert ír

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Otthon

Zöldségek, amivel feldobhatod a grillpartid

10perc.hu
2021. 07. 16.

Ha igazán fenséges étkezésre vágyunk, egy kis baconnel, sajttal, tenger gyümölcseivel is gazdagíthatjuk a grillmenüt.

Ha valaki meghallja a grillezés szót, elsõként valószínûleg a különbözõ húsokra gondol. Pedig a kertben sütött menük ennél jóval sokszínûbb is lehet. A grillrácson rengeteg zöldséget el lehet készíteni, amiket sokféleképpen ízesíthetünk vagy párosíthatunk más finomságokkal.

De mielõtt így tennénk, néhány alapszabály a zöldségek grillezésérõl. Ahogy a húsoknál, így itt is a mosással és szeleteléssel kezdõdik a munka. Néhány zöldség (paradicsom, gomba) viszonylag rövidebb idõ alatt kész van, másokhoz (padlizsán) már több idõt kell szánni.


Nyársra is lehet fûzni a finomságokat, közéjük akár húsokat is tûzhetünk, hogy még finomabb legyen a végeredmény    Fotó: freepik.com


Ellentétben a húsokkal, a zöldségeket nem kell sokáig pácolni, elég nekik 10-15 perc. A pác alapja gyakran az olívaolaj, néhány csepp balzsamecettel, sóval, borssal vagy esetleg fûszerezett (például chilis) olaj. Ami a fûszerezést illeti, nyugodtan válassz erõteljesebb fûszereket, mint például a kakukkfüvet vagy a rozmaringot, de csak módjával.

A másik fontos különbség a húsok és a zöldségek grillezésénél, hogy a zöldségek sokkal szélesebb skálán mozognak, mármint ami a grillezési idejüket illeti. A paprikának elég néhány perc, a krumplinak (amit alufóliába vagy a nagyobb szemeket vastag karikára vágva tekerve érdemes grillezni) már jóval több idõ kell.


A grillrácson rengeteg zöldséget el lehet készíteni, amiket sokféleképpen ízesíthetünk vagy párosíthatunk más finomságokkal     Fotó: freepik.com


A zöldségeket ne közvetlenül azután tegyük a grillrácsokra, amikor kivettük a hûtõbõl, hanem akkor, amikor valamennyire már felmelegedtek, így a zöldségek is korábban készülnek el, rövidebb idõ alatt pedig kevesebbet veszítenek víztartalmukból, vagyis nem lesznek szárazok, rágósak.

És ha már szóba jött az alufóliás megoldás: a koktélparadicsomokat is el lehet így készíteni, de nyársra is lehet fûzni a finomságokat, közéjük akár húsokat is tûzhetünk, hogy még finomabb legyen a végeredmény. A cukkini és a padlizsán is több nedvességet tart magában, ha héjával együtt sütjük, sõt, a cukkini esetében érdemes hosszában szeletelni és akár egy szelet baconnel szoros csigába tekerve grillezni.


Nyugodtan válassz erõteljesebb fûszereket, mint például a kakukkfüvet vagy a rozmaringot, de csak módjával    Fotó: freepik.com


A sárgarépa és a cukkini is helyet kaphat a grillrácson, elõbbihez a kakukkfüvet, utóbbihoz bármilyen zöldfûszert ajánlunk társítani. A paprikát is lehet grillezni, itt azonban ügyelni kell, hogy ne tegyük túl forró rácsra, könnyen megéghet.

Ahogy a padlizsán esetében, úgy a kukoricáról sem feltétlenül a grillezés jut az eszünkbe, pedig így is el lehet készíteni. Kis vajjal vagy baconbe tekerve is a rácsra tehetjük, a mi szívünkhöz inkább az utóbbi megoldás áll közel, de a vajas-fûszeres változatát is érdemes megkóstolni. Ha biztosra akarunk menni, a kukoricát vágjuk 5 cm-es karikákra és pár percig fõzzük elõ.

Főkép forrása:

freepik.com

Címkék:

További cikkek

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek