404.33 Ft

358.42 Ft

Másodfokú hõségriasztás! A jövõ hét elején 36-37 Celsius-fok lehet

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Otthon

A jó grillezés öt titka

10perc.hu
2021. 04. 24.

A grillezett étel állagát ne villával próbált ellenõrizni, ugyanis ha beleszúrod a villát, azzal kiengeded a húsból vagy a zöldségbõl a zamatos szaftot.

Ahogy megérkezett a tavaszi jó idõ, egyre inkább vágyunk a szabadba, de nemcsak a mozgás és a napsütés kedvéért, hanem hogy a kertben grillezve családi körben egy finomat együnk. Bár a megfelelõ felszerelés mellett bárki tud remek grillpartikat rendezni, összegyûjtöttünk 5 tippet, amire érdemes odafigyelni.

1. Legyen tökéletes a parázs!

Az egyenletesen izzó parázs elkészítéséhez idõ kell, körülbelül 30-40 perc. Ha a grillrács felett 15-20 centiméterre tartod a kezed, és csak 2-3 másodpercig tudod elviselni a hõt, nagyjából 250 fokos lehet a parázs. A barbecue-t és a grillezést a hõfok különbözteti meg egymástól, míg elõbbi körülbelül 90-120 fokos parázs felett történik, utóbbi 150 Celsius-foknál kezdõdik.

2. Sose hagyd a lángot felügyelet nélkül!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy sose hagyd felügyelet nélkül a tüzet, nehogy hirtelen túl nagy lángra lobbanjon, kárt téve valakiben vagy valamiben. Semmit ne önts a tûzre, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetsz és a szépen izzó parazsat is tönkreteszed. Figyelj arra, hogy gyúlékony, könnyen éghetõ anyagokat se hagyj a grill körül.


Gyakori hiba, hogy a rácsra tett ételt – legyen szó zöldségrõl vagy húsról vagy akár halról – túl hamar akarjuk megfordítani     Fotó: freepik.com



3. Vigyázz a sóval!

Lényegében bármilyen húst grillezhetsz, amihez kedved támad, csupán arra hívnánk fel a figyelmed, hogy csak akkor sózd meg õket, mielõtt közvetlenül a lángra helyeznéd, a só ugyanis megköti a nedvességet és oda a szaftos állag. A sajtos virsli szaftos állaga és a bacon lágyan sós ízharmóniája egy olyan tökéletes párosítás, aminek lehetetlen ellenállni. És ami szintén említésre méltó: a sütés során a kézzel a virslire tekert bacon nem válik le és nem is repedezik be.

4. Sose használj villát!

A grillezett étel állagát ne villával próbált ellenõrizni, ugyanis ha beleszúrod a villát, azzal kiengeded a húsból vagy a zöldségbõl a zamatos szaftot. Lapáttal vagy hosszú nyelû fogóval közeledj a hús felé. A baconbe csomagolt termékeknél érdemes a nehezebben puhuló zöldségeket, mint például a krumplit, elõfõzni, a bacont pedig fogpiszkálóval rögzíteni.


Lapáttal vagy hosszú nyelû fogóval közeledj a hús felé     Fotó: freepik.com



5. Türelem és tisztítás

Gyakori hiba, hogy a rácsra tett ételt – legyen szó zöldségrõl vagy húsról vagy akár halról – túl hamar akarjuk megfordítani, pedig jó munkához idõ kell, ahogy ahhoz is, hogy a bepácolt vagy baconbe göngyölt finomság szépen megpiruljon. Ha már szinte magától elválik a rácstól, akkor tudod, hogy fordítható állapotban van. Feleslegesen ne mozgasd, azzal csak roncsolod az állagát.

A grillrácsot használat elõtt grillpermettel vagy extra szûz olívaolajjal töröld át, hogy ne tapadjon oda a hús, a sütés után pedig - amikor a rács még meleg, de már nem tûzforró - egy kefe segítségével érdemes letörölni. Ha hagyod teljesen kihûlni a fémet, az ételmaradék ráragad és nehezebb lesz leszedni.

Főkép forrása:

freepik.com

Címkék:

További cikkek

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek