403.55 Ft

357.09 Ft

Végsõ nyugalomba helyezték Csapó Gábort

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Otthon

Mindig legyen a kamránkban lekvár vagy befõtt!

10perc.hu
2021. 04. 20.

Amíg be nem indul a szezon, nagyanyáinktól tanult módon az elrakott gyümölcsök tökéletes forrásai lehetnek a vitaminoknak és a tápanyagoknak.

Befõttet már a nagymamáink is készítettek, a cukorral történõ befõzés viszont csak az I. világháború idején vált ismert eljárássá. Elsõsorban azért, mert így a gyümölcsök a nyári hónapokon kívül is elérhetõek maradnak a számunkra, ráadásul tartósítószer nélkül, hõkezeléssel tartósítjuk, ezáltal megõrzi az üvegbe zárt friss gyümölcs ízét, zamatát. Ugyanúgy, mint a lekvárokat.


A bevitt energia csökkentése érdekében ugyanakkor állítunk már elõ édesítõszeres befõtteket     Fotó: freepik.com


A hõkezeléssel való kíméletes technológia titka abban rejlik, hogy vákuum alatt 55-60 C fokon sûrítjük, ezáltal megõrzik vitamin és ásványi anyag tartalmukat, ez viszont kedvezõbb élettani hatást jelent a fogyasztó részére. A bevitt energia csökkentése érdekében ugyanakkor állítunk már elõ édesítõszeres befõtteket, illetve cukor hozzáadása nélkül készült lekvárokat.

Persze azt tudni kell, hogy a cukortartalom a befõttekben egyébként nagyon minimális. A friss meggy természetes cukortartalma 14-es, 15-ös, a 14-17 enyhén cukrozott a cukrozott befõtteké pedig 18-as, tehát nem hatalmas mennyiségû cukor hozzáadásával készülnek, illetve édesítõszerrel. Ezzel szemben a lekvárok cukortartalma felmehet 50 százalékig is.


A lekvárok cukortartalma akár 50 százalékos is lehet, attól még egészséges a fogyasztása    Fotó: freepik.com


Az egyedi, kíméletes technológiával, friss gyümölcsbõl készült lekvárok nem csak az édességekhez passzolnak, hanem a húsok remek kiegészítõi is lehetnek, akár szósz formájában is. Az áfonyalekvár édes-savanykás íze a vadhúsokhoz és a rántott camemberthez is tökéletesen illik, míg a kisebb cukortartalmú szilvalekvár a sertés- vagy csirkesültek kiegészítõje lehet akár kéregként, akár töltelékként is.

Főkép forrása:

freepik.com

Címkék:

További cikkek

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek