Szinte alig akad olyan konyha, amelyben ne lenne legalább egy öntöttvasból készült edény. Ha más nem, hát a nagymama örökébõl Miután ezekben szinte semmi sem ég el fõleg, ha figyelünk rá , nem véletlen, hogy a boltokban igencsak keresik a vevõk. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lennie mindenkinek, igaz, hogy szinte semmi sem ég le benne, de nehéz súlya miatt balesetveszélyes, ráadásul nehezebben melegszik át. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy bizonyos ételeket jobb, ha nem fõzöl bennük. A bien.hu segítségével most eláruljuk, melyek ezek.
Például azok, amelyek kifejezetten erõs illataromákkal rendelkeznek: a fokhagyma, a bors, bizonyos halak vagy akár sajtok is, amelyeknek erõs aromái könnyedén beisszák magukat a serpenyõ felsõ rétegébe. Annyira, hogy nem is lehet olyan alaposan elmosni, hogy a következõ alkalommal elkészítendõ ételek ne vegyék át a szagokat.
Szinte semmi sem ég le benne, de nehéz súlya miatt balesetveszélyes Fotó: freepik.com
Miután a paradicsom vagy a citrom, sõt, még a borok is kifejezetten magas savtartalommal rendelkeznek, egyértelmûen károsítják a serpenyõ bevonatát. Ugyancsak nem ajánlatos kényesebb ételt, például könnyedén szétmálló halat sütni benne, mert a keletkezõ hatalmas hõ miatt nemcsak szétesik az étel, de leragad a megégett hal az edény aljára.
Nem árt, ha mindenki tisztában van azzal, hogy az öntöttvas serpenyõben nem szabad tárolni elkészített ételt, ugyanis a savak elkezdhetik lebontani az edény külsõ rétegét. Szintén nem szabad sokáig beáztatni õket, hiszen csak akkor tudnak hosszú távon is karcmentesek maradni, ha mindig szárazon tartják õket.