Ha a kávéfõzõt nem takarítja elég gyakran, a lefõzött kávé íze megváltozhat, ráadásul kedvenc itala még egészségtelen is lehet a baktériumoknak és penészgombáknak köszönhetõen. A kávéfõzõ zacctartályát ami a készülék az egyik legkoszosabb pontja érdemes minden használat után mosogatószeres vízzel elmosnia.
Ha nem ér rá minden fõzés után kimosni a kávéfõzõt és részeit, arról sose feledkezzen meg, hogy miután lefõtt a kávé, minden esetben nyissa ki a zacctartályt. Így lesz ideje kiszáradni benne a zaccnak és a bacik nem szaporodnak tovább a nedves közegben. Nagyon fontos, hogy idõközönként távolítsa el a vízkövet a masina belsejébõl, hiszen ezek a lerakódások hosszú távon meghibásodást okozhatnak benne.
Csak tiszta fõzõbõl jöhet minõségi kávé Fotó: freepik.com
Minden egyes használatnál a kávéfiltertartón keresztül folyik a víz, és mivel ez az a terület, ami a leggyakrabban találkozik a nedvességgel, ez a legszennyezettebb is: vízkõ, kávéolaj, baktériumok, mikroszemcsék, sõt, még a penészgombák is megtalálhatóak benne. Éppen ezért fontos, hogy minden használat után alaposan elmosni ezt az alkatrészt. Elõször öntse ki belõle a kávézaccot, majd öblítse ki, mossa el mosogatószeres meleg vízzel, hagyja megszáradni és csak ezután tegye vissza a gépbe.
Ha ezeket betartja, mindig zamatos kávét ihat!