2023-ra eljutottunk oda, hogy a fagylaltkészítés önerõbõl rendkívül nehezen megtérülõ befektetés lett, és a legtöbb cukrászda számára fenntarthatatlan. Kevesen tudják, de a fagylaltgyártás nagyságrendileg ötezer kilogramm, azaz megközelítõleg 125 ezer gombóc értékesített mennyiségnél válik nullás elszámolásúvá, ami hatalmas tétel.
A cukrászdák helyzetét nehezíti, hogy sokan nem veszik figyelembe a fagylaltgyártás esetén fellépõ költségeket, ahol nem csak egy bolti eladói területet és egy háttértárolót kell kialakítani, hanem a gyártáshoz szükséges üzemrészt is.
Minõségbiztosítási rendszert kell kialakítani, a gyártott termékek nyomon követhetõséget biztosítva, az esetleges reklamációk kivizsgálásához. Emellett komoly kiadást jelentenek a mindennapi mûködtetéshez szükséges megfelelõ végzettséggel rendelkezõ személyek bér és járulékköltségei, amik a szezonális munkavállalás miatt magasabbak, mint akinek egész éves munkát tudnak biztosítani a cégek mutatott rá Tuza Gyula, a Manna Ice értékesítési vezetõje.
A fagylaltgyártás nagyságrendileg 125 ezer gombóc értékesített mennyiségnél válik nullás elszámolásúvá Fotó: Manna Ice
Mint a 10perc.hu kérdésére elmondta, az alapanyagok készletezése majd a késztermékek tárolása is beruházást igényel. Ehhez jönnek hozzá az egekbe szökõ rezsiárak, valamint az, hogy folyamatos innováció szükséges mind a termékek, mind a géppark tekintetében annak érdekében, hogy ne veszítsék el a cukrászdák, egyedi fagylaltgyártók a vásárlóikat.
Nem véletlen, hogy a szakember szerint ma már egyre több cukrászda ismeri fel, hogy külsõ forrásból jóval költséghatékonyabb fagylaltot árulni, ráadásul így a szolgáltatás minõségén is nagyságrendekkel tudnak javítani. Habár nehéz a helyzet, a szakma bizakodva tekint a jövõbe, mert nincs, olyan élethelyzet, amit a fagylalt, azaz a desszertek királynõje ne tehetne jobbá.