404.33 Ft

358.42 Ft

Forma-3: a Team Motopark szerzõdtette Keszthelyi Vivient!

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Életmód

12 vitamindús zöldség a téli hónapokra

10perc.hu
2022. 11. 13.

A téli zöldségeknek a hûvösebb évszak a kedvezõbb, innen ered az elnevezésük is. Ízük édesebb, mint egész évben termõ társaik, mivel nagyobb mennyiségû cukrot tartalmaznak.

Rengeteg finom téli zöldség létezik, amelyek ígéretük szerint nem csak jóízûek, hanem jótékony hatásúak is az általános egészségre - írja a Magyar mezõgazdaság.

Kelkáposzta: Kiváló rost- és kalciumforrás, K-, A-, B6- és C-vitamint tartalmaz. Ajánlott nyersen fogyasztani salátákhoz adva vagy ízletes köretelemnek is használható.

Paszternák: Nagyszerû forrása az oldható rostoknak, vitaminoknak (C-, B- és E-vitaminok) és ásványi anyagoknak (mangán, kálium és magnézium). Ajánlott sütve, levesbe fõzve, vagy süteménybe sütve is fogyasztani.

Kelbimbó: Magas rosttartalommal rendelkezik, valamint A-, B-, C- és K-vitamint tartalmaz. Tészta és rakott ételekhez valamint köretelemnek is kiváló választás.

Mángold: Tartalmaz A-, C- és K-vitamint és nagyon kevés kalória tartalommal rendelkezik.

Sárgarépa: Bõvelkedik A- vitaminban, melyet ajánlott frissen nyersen fogyasztani, de még akár pörköltek kiegészítõjeként is alkalmazható.

Brokkoli: A brokkoliban található vitaminok és antioxidánsok egészségügyi elõnyei lenyûgözõek, például csökkentik a rák kockázatát, küzdenek a gyulladások ellen, és javítják az emésztés egészségét.


A gyümölcsök mellett a zöldségek is jótékony hatásúak is az általános egészségre     Fotó: Freepik


Retek: Rengeteg káliummal, jelentõs mennyiségû B- és C-vitaminnal, valamint gyulladáscsökkentõ antioxidánsokkal rendelkezik.

Fehérrépa: Gazdag C- és K-vitaminban, valamint rostban, folsavban és rákellenes glükozaminokban.

Póréhagyma: A póréhagymában található gyulladáscsökkentõ növényi vegyületek jótékony hatással vannak a bõrre, a szemre és az immunrendszerre.

Karfiol: A karfiol megannyi rákellenes fitonutriens, rost és B-vitamin tárháza, amely megsütve akár tésztához adva sokféleképpen fogyasztható.

Tök: Igazi téli zöldség, amelyben találkozunk A-vitaminnal, káliummal és karotinoiddal egyaránt. Édes, vajas, földes íze pedig számos étellel kombinálható.

Káposzta:Elképesztõ mennyiségû C- és K-vitamint tartalmaz. Emelett enyhe ízének köszönhetõen szinte minden ételhez tökéletes párosítás.

Főkép forrása:

Pixabay

Címkék:

További cikkek

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek