Rengeteg finom téli zöldség létezik, amelyek ígéretük szerint nem csak jóízûek, hanem jótékony hatásúak is az általános egészségre - írja a Magyar mezõgazdaság.
Kelkáposzta: Kiváló rost- és kalciumforrás, K-, A-, B6- és C-vitamint tartalmaz. Ajánlott nyersen fogyasztani salátákhoz adva vagy ízletes köretelemnek is használható.
Paszternák: Nagyszerû forrása az oldható rostoknak, vitaminoknak (C-, B- és E-vitaminok) és ásványi anyagoknak (mangán, kálium és magnézium). Ajánlott sütve, levesbe fõzve, vagy süteménybe sütve is fogyasztani.
Kelbimbó: Magas rosttartalommal rendelkezik, valamint A-, B-, C- és K-vitamint tartalmaz. Tészta és rakott ételekhez valamint köretelemnek is kiváló választás.
Mángold: Tartalmaz A-, C- és K-vitamint és nagyon kevés kalória tartalommal rendelkezik.
Sárgarépa: Bõvelkedik A- vitaminban, melyet ajánlott frissen nyersen fogyasztani, de még akár pörköltek kiegészítõjeként is alkalmazható.
Brokkoli: A brokkoliban található vitaminok és antioxidánsok egészségügyi elõnyei lenyûgözõek, például csökkentik a rák kockázatát, küzdenek a gyulladások ellen, és javítják az emésztés egészségét.
A gyümölcsök mellett a zöldségek is jótékony hatásúak is az általános egészségre Fotó: Freepik
Retek: Rengeteg káliummal, jelentõs mennyiségû B- és C-vitaminnal, valamint gyulladáscsökkentõ antioxidánsokkal rendelkezik.
Fehérrépa: Gazdag C- és K-vitaminban, valamint rostban, folsavban és rákellenes glükozaminokban.
Póréhagyma: A póréhagymában található gyulladáscsökkentõ növényi vegyületek jótékony hatással vannak a bõrre, a szemre és az immunrendszerre.
Karfiol: A karfiol megannyi rákellenes fitonutriens, rost és B-vitamin tárháza, amely megsütve akár tésztához adva sokféleképpen fogyasztható.
Tök: Igazi téli zöldség, amelyben találkozunk A-vitaminnal, káliummal és karotinoiddal egyaránt. Édes, vajas, földes íze pedig számos étellel kombinálható.
Káposzta:Elképesztõ mennyiségû C- és K-vitamint tartalmaz. Emelett enyhe ízének köszönhetõen szinte minden ételhez tökéletes párosítás.