403.63 Ft

354.65 Ft

Amirõl eddig nem esett sok szó: az ukránok is támadnak bõven oroszországi célpontokat

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Életmód

Milyen gyakran fogyaszt a magyar kenyeret?

10perc.hu
2022. 10. 16.

A magyar fogyasztók 28 százaléka fehér, 22 százaléka barna kenyeret fogyaszt általában, teljes kiõrlésût 12 százalékuk, magvas és a rozskenyeret hat, illetve öt százalék vásárol.

Ma október 16-án a kenyér világnapja van, amely egy svájci székhelyû Pékek Világszervezetének a kezdeményezése által jött létre 2001-ben. A program célja kiváltképp az éhezõk és rászorulók segítésére irányuló tevékenységek elõtérbe helyezése.

Egyes állítások szerint az elõember is evett gabonamagvakat, valamint ezen túlmenõen a honfoglalók életmódjának is szerves része volt. Talán éppen emiatt számít alapélelmiszernek Magyarországon a kenyér.

A JÓkenyér által végzett felmérésbõl leszûrhetõ, hogy tízbõl hat magyar naponta vásárol kenyeret, egy átlagos háztartás 1,6 kilogramm kenyeret fogyaszt hetente. A kutatást online formában bonyolították le, a válaszadók száma elérte az ezret, melyben a 18-65 éves magyar lakosságot reprezentálták.


A kenyérválasztásra hatással van a fogyasztó életkora, társadalmi helyzete     Fotó: freepik.com


A kutatás szerint a magyar fogyasztók 28 százaléka fehér, 22 százaléka barna kenyeret fogyaszt általában, teljes kiõrlésût 12 százalékuk, magvas és a rozskenyeret hat, illetve öt százalék vásárol. A megkérdezettek hat százaléka külön figyel rá, hogy kovászos kenyeret vegyen.

A felmérésbõl az is kiderült, hogy a kenyérválasztásra hatással van a fogyasztó életkora, társadalmi helyzete. Például minél fiatalabb valaki, annál nagyobb eséllyel vásárol leggyakrabban rozskenyeret.

Továbbá megállapították, hogy a magasabb végzettségûek jellemzõbb, hogy teljes kiõrlésû vagy kovászos kenyeret vesznek, a fehér kenyér népszerûsége pedig fordítottan arányos a település nagyságával. Utóbbiról az is elmondható, hogy Közép-Magyarországon a legkevésbé, míg Kelet-Magyarországon a legkelendõbb típus - írta a Magyar Nemzet.

Főkép forrása:

MTI/Máthé Zoltán

Címkék:

További cikkek

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek