Ma október 16-án a kenyér világnapja van, amely egy svájci székhelyû Pékek Világszervezetének a kezdeményezése által jött létre 2001-ben. A program célja kiváltképp az éhezõk és rászorulók segítésére irányuló tevékenységek elõtérbe helyezése.
Egyes állítások szerint az elõember is evett gabonamagvakat, valamint ezen túlmenõen a honfoglalók életmódjának is szerves része volt. Talán éppen emiatt számít alapélelmiszernek Magyarországon a kenyér.
A JÓkenyér által végzett felmérésbõl leszûrhetõ, hogy tízbõl hat magyar naponta vásárol kenyeret, egy átlagos háztartás 1,6 kilogramm kenyeret fogyaszt hetente. A kutatást online formában bonyolították le, a válaszadók száma elérte az ezret, melyben a 18-65 éves magyar lakosságot reprezentálták.
A kenyérválasztásra hatással van a fogyasztó életkora, társadalmi helyzete Fotó: freepik.com
A kutatás szerint a magyar fogyasztók 28 százaléka fehér, 22 százaléka barna kenyeret fogyaszt általában, teljes kiõrlésût 12 százalékuk, magvas és a rozskenyeret hat, illetve öt százalék vásárol. A megkérdezettek hat százaléka külön figyel rá, hogy kovászos kenyeret vegyen.
A felmérésbõl az is kiderült, hogy a kenyérválasztásra hatással van a fogyasztó életkora, társadalmi helyzete. Például minél fiatalabb valaki, annál nagyobb eséllyel vásárol leggyakrabban rozskenyeret.
Továbbá megállapították, hogy a magasabb végzettségûek jellemzõbb, hogy teljes kiõrlésû vagy kovászos kenyeret vesznek, a fehér kenyér népszerûsége pedig fordítottan arányos a település nagyságával. Utóbbiról az is elmondható, hogy Közép-Magyarországon a legkevésbé, míg Kelet-Magyarországon a legkelendõbb típus - írta a Magyar Nemzet.