Míg a múlt évben a legtöbb helyen készen megvásárolva 300-350 forintba került egyetlen gombóc fagylalt, idén ez az ár már átlagosan 400-500 forint körül van. A nyári hónapok hûsítõ édességének növekvõ ára sokakat sarkall arra, hogy kísérletezzenek az otthoni fagylaltkészítéssel.
A trendhez csak hozzájárul a lakosság egyre nagyobb gasztronómiai kísérletezõ kedve, valamint az a tény, hogy sok cukrászda és fagyizó még nem tudja személyre szabottan kiszolgálni a különbözõ ételallergiával és ételintoleranciával küzdõket.
Gangel András, a 2021-es év díjnyertes fagylaltjának egyik megalkotója a 10perc.hu kérdésére elmondta, sosem készítettek még annyi fagyit otthon, mint most. Hatalmas a kereslet a házi fagyihoz szükséges alapanyagok iránt is, valószínûleg rekord forgalommal zárhatja majd a szezont ez a szektor.
Húsz perc alatt elkészül a hûsítõ édesség, és utána csak be kell tenni a mélyhûtõbe Fotó: freepik.com
A szakember szerint a jó fagylaltnak két jellemzõje van: az íz és az állag. A megfelelõ minõség elõállítása azonban nem könnyû feladat. Ezen segíthetnek a fagylaltporok, paszták, alapok, jégkásák használata, amelyek ugyanolyan minõséget nyújtanak számunkra, mint a profi fagylaltozók, cukrászatok édességei.
A könnyû, selymes állag ma már a minõségi fagylaltalapokkal elérhetõ, ráadásul húsz perc alatt elkészül a hûsítõ édesség, és utána csak be kell tenni a mélyhûtõbe. A készre ízesített és minden mentes fagylaltalapok eleget tesznek az egészségtudatos fogyasztás kívánalmainak is. Tejallergiásoknak, laktózérzékenyeknek, illetve gyermekeknek is fogyasztható állította Gangel András.
Persze a hazai fagylaltgyártás is egy kis beruházással kezdõdik. Egy drágább fagylaltgép árából akár egy családi nyaralás is kijöhet, de még az olcsóbb gép árából is vehetünk egy négyfõs belépõt valamelyik strandra.
A szerkezetek azonban hosszú ideig velünk maradnak, és ha tényleg nagy rajongók vagyunk, egyáltalán nem bánjuk majd meg, hogy befektettünk egy fagyigépbe, amivel bármikor bármilyen ízeket elõállíthatunk otthon is.