Nincs is jobb a grillpartikon a baconbe tekert zöldségeknél, ugye? Vagy egy kiadós rántottás, baconös reggelinél. Akármivel is párosítjuk, a bacon egy megunhatatlan étel. Ráadásul a másnaposság kúrálására tökéletes gyógyír. És hogy vajon miért is van ez így? Bármilyen meglepõ is, erre létezik tudományos válasz.
Amikor a bacont ráhelyezed a forró serpenyõre, és a benne lévõ zsírok, cukrok és aminosavak olvadni kezdenek, létrejön a Maillard-reakció, mely kémiai változás következményeként a hús és a szalonna megpirul.
Körülbelül százötvenféle íz- és aromaanyag, valamint barna színanyagok szabadulnak fel, amik összhatása annyira ellenálhatatlan, hogy nyomban meg is éhezünk tõle, az illatok ugyanis stimulálják az agyunkat és az éhségérzetünket. A hatás annyira erõs, hogy az sem számít, a sertés melyik részébõl készült a szalonna.
A bacon egy megunhatatlan étel, ráadásul a másnaposság kúrálására tökéletes gyógyír lehet Fotó: Tamási-Hús
Magyarországon a bacon tekintetében többnyire maradunk az étkezõasztal és a hûtõ környékén, de így sem kötjük túlságosan gúzsba a kreativitásunkat. A bacon számtalan receptben, szinte minden alkalomra felhasználható, de ha nem minõségi alapanyagokból fõzöl, a legjobb receptek sem lesznek száz százalékosak.
Bár a bacon nem a diétázók étrendjének legfontosabb eleme, sok jó tulajdonsága is van. Például az, hogy B1, B3, B12 és cink is jócskán van benne, ahogy a bõr, a köröm és a haj egészségét támogató fehérje is. Sajnos azonban egy igazán kalóriadús húsfélérõl van szó, 10 dekájában 550 kalória rejlik.