404.28 Ft

356.01 Ft

Lehet, hogy hamisítvány az orosz foglyok lábonlövését bemutató film?

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Életmód

Bacon – egy igazi gasztroforradalmár

10perc.hu
2021. 11. 03.

Bár a bacon nem a diétázók étrendjének legfontosabb eleme, sok jó tulajdonsága is van: például az, hogy B1, B3, B12 és cink is jócskán van benne, ahogy a bõr, a köröm és a haj egészségét támogató fehérje is.

Nincs is jobb a grillpartikon a baconbe tekert zöldségeknél, ugye? Vagy egy kiadós rántottás, baconös reggelinél. Akármivel is párosítjuk, a bacon egy megunhatatlan étel. Ráadásul a másnaposság kúrálására tökéletes gyógyír. És hogy vajon miért is van ez így? Bármilyen meglepõ is, erre létezik tudományos válasz.

Amikor a bacont ráhelyezed a forró serpenyõre, és a benne lévõ zsírok, cukrok és aminosavak olvadni kezdenek, létrejön a Maillard-reakció, mely kémiai változás következményeként a hús és a szalonna megpirul.

Körülbelül százötvenféle íz- és aromaanyag, valamint barna színanyagok szabadulnak fel, amik összhatása annyira ellenálhatatlan, hogy nyomban meg is éhezünk tõle, az illatok ugyanis stimulálják az agyunkat és az éhségérzetünket. A hatás annyira erõs, hogy az sem számít, a sertés melyik részébõl készült a szalonna.


A bacon egy megunhatatlan étel, ráadásul a másnaposság kúrálására tökéletes gyógyír lehet     Fotó: Tamási-Hús


Magyarországon a bacon tekintetében többnyire maradunk az étkezõasztal és a hûtõ környékén, de így sem kötjük túlságosan gúzsba a kreativitásunkat. A bacon számtalan receptben, szinte minden alkalomra felhasználható, de ha nem minõségi alapanyagokból fõzöl, a legjobb receptek sem lesznek száz százalékosak.

Bár a bacon nem a diétázók étrendjének legfontosabb eleme, sok jó tulajdonsága is van. Például az, hogy B1, B3, B12 és cink is jócskán van benne, ahogy a bõr, a köröm és a haj egészségét támogató fehérje is. Sajnos azonban egy igazán kalóriadús húsfélérõl van szó, 10 dekájában 550 kalória rejlik.

Főkép forrása:

Tamási-Hús

Címkék:

További cikkek

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek