A piacok mellett immár egyre több helyen lehet az országban az utak mentén, vagy a városokban kisebb standokon zamatos magyar epret vásárolni. Érdemes mindig kisebb mennyiségben vásárolni, ugyanis könnyen megromlik. Mindig nézzük meg, hogy kellõen érett-e az eper, mert nem fog késõbb otthon megérni, mint például az alma. Általában minden gond nélkül eltárolható két napig a frissen szedett vagy vásárolt eper.
Az ára az idén is igen magas, és nem csökkent a tavalyi év hasonló idõszakához képest. Ráadásul a jelenlegi egészségügyi helyzet miatt nem érkezett elég import gyümölcs a piacra tudtuk meg a termelõktõl. Mivel az idõjárás sem kedvezett a palántáknak áprilisban, ez mind meghatározza az idei árat, amely 2000-4000 forint kilónként. Az ízvilág azonban nagyon kimagasló, a magyar epernek nincs párja vallják a termesztõk.
A magyar szabadföldi szamóca a napokban jelent meg, de az árat az sem tudja letörni. A szamóca nagyon hasonlít vadon termõ változatára, az erdei szamócára, ám annál nagyobb termetû. Hazánkban termesztett, nemesített szamócafajokat a hétköznapi nyelvben földiepernek, az erdõkben fellelhetõ apró méretû piros gyümölcsöket, szamócának nevezzük.
A magyar eper ára jelenleg 2000-4000 forint között mozog kilónként Fotó: freepik.com
Az idén is problémát jelent, hogy hiába érik a gyümölcs, nincs elég munkás, hogy leszedje. Ha optimálisabbak az idõjárási körülmények, akkor 15-20 ezer tonna is megterem. Az idén mindössze 12 ezer tonna várható az illatos eperbõl. Az eper nemcsak finom, de nagyon sok jótékony hatása is van! Kitûnõ C-vitamin forrás, ennek köszönhetõen erõsíti az immunrendszert. Ugyanakkor a bõrt biztosító kollagén termeléshez is hozzájárul, csökkenti a gyulladást, erõsíti a szemet és a vérnyomásra is jótékony hatással bír. A benne lévõ kálium ugyanis sokat tesz a szív egészségért!
Nagymama receptje
Számos módon dolgozhatjuk fel az epret. Lehet enni, inni vagy jégkásaként is fogyasztani. A legtöbbször természetesen valamilyen édességbe landol a piros finomság. Ezúttal egy finom krém elkészítéséhez invitáljuk a 10perc.hu olvasóit, amit még az nagymamám készített.
Számos módon dolgozhatjuk fel az epret, lehet enni, inni vagy jégkásaként is fogyasztani Fotó: freepik.com
Mindössze 30 dkg friss eperre van szükség. Elõször folyóvíz alatt mossuk meg. Majd botmixer segítségével pürésítsük egy tálba. Tegyünk hozzá fél citrom levét, 10 dkg porcukrot és egy csomag vaníliás cukrot. Majd kavarjunk bele egy kis doboz zsírszegény joghurtot. Két deciliter tejszínt verjünk fel, majd keverjük az epres masszához, melyet kanalazzunk poharakba. A tetejét díszíthetjük egy-egy félbevágott gyümölccsel. Tegyük fél órára hûtõbe és jó étvágyat kívánunk hozzá!