Szinte felsorolhatatlanul sok pozitív élettani hatása miatt nem véletlenül emlegetik a szilvát csodabogyóként Magyarország számos vidékén. A gyümölcsnek mintegy kétezer fajtája ismeretes világszerte, ebbõl is az egyik legfinomabb a szatmári szilva, amely négy folyó a Kraszna, a Szamos, a Tisza és a Túr hordalékából keletkezett jó minõségû talajnak és a térségre jellemzõ mikroklímának köszönheti utánozhatatlan, kissé édes-savanykás ízét.
A szatmári szilvából természetesen legalább olyen finom szilvalekvár készíthetõ, mint pálinka Fotó: freepik.com
A szilva a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcsünk, mely számos jótékony hatással bír az egészségünkre, A-, B- és E-vitaminban gazdag és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Tudományos kutatások mutatták ki, hogy a gyümölcs a szívegészséget is javítja, sõt, a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. A teljesség igénye nélkül emellett fáradságûzõ, serkenti a vesemûködést és jótékony hatással bír a terhesség alatt is.
A szatmári szilvából természetesen legalább olyen finom szilvalekvár készíthetõ, mint pálinka. Ha megfelelõ, például 50 Celsius-fokon fõzik, megmaradnak benne a vitaminok illetve az íz-illataromák, így a szilvalekvár HMF (égetett részecske) tartama az egészségügyi határérték alatt marad.
Az ünnepi asztalon is nagyon jól mutat Karácsonykor Fotó: freepik.com
RECEPT: Szilvalekvárral töltött tepertõs papucs
Hozzávalók:
50dkg liszt
1ek cukor
3dl joghurt
3dkg élesztõ
só
bors
30dkg tepertõkrém
2db tojás
1üveg szilvalekvár
fahéj
porcukor
Elkészítés: a lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukorral és egy evõkanál joghurttal felfuttatott élesztõt. A tetejére lisztet szórunk, 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a sót, a borsot, a darált tepertõt, egy tojást, a maradék joghurtot és összegyúrjuk.
A tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, majd megtöltjük lekvárral és az ellentétes széleit felhajtva papuccsá formáljuk. Ha túl híg a lekvár, egy tojás sárgáját belekeverhetünk, ettõl jobban összesül.
A kifliket sütés elõtt tojással megkenjük, majd elõmelegített sütõben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Amikor kihûlt, fahéjas porcukorral megszórjuk.