A Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szukralóz-6-acetát genotoxikus anyag, vagyis káros a DNS-szinten veszélyes lehet az egészségre.
A szukralóz mely Splenda néven van forgalomban egy gyakran alkalmazott mesterséges édesítõszer, ami számos diétás üdítõben és más élelmiszerben is megtalálható.
Annak érdekébe, hogy ogy tisztábban lássák, milyen hatással van az emberre a szukralóz és a szukralóz-6-acetát, a kutatók egy sor laboratóriumi vizsgálatot végeztek vérsejteken, valamint a bélfal szövetein, hogy felmérjék, milyen reakciókat adnak ezek az édesítõkre.
Susan Schiffman, a kutatás egyik szerzõje és az Észak-Karolinai Állami Egyetem adjunktusa elmondta:
"Új kutatásunk kimutatta, hogy a szukralóz-6-acetát genotoxikus hatású, és a már kapható szukralózban is nyomokban megtalálható a szukralóz-6-acetát."
"Más kutatások azt mutatták, hogy a szukralóz negatív hatással lehet a bélrendszer egészségére, ezért szerettük volna megnézni, hogy mi történik ott".
"Azt találtuk, hogy mindkét vegyi anyag "szivárgó bélrendszert" okoz, ami azért problémás, mert ez azt jelenti, hogy azok az anyagok, amelyek általában a széklettel távoznak a szervezetbõl, inkább kiszivárognak a bélbõl, és felszívódnak a véráramba."
Schiffman szerint idõszerû újraértékelni a szukralóz biztonságosságát és szabályozási állapotát, hiszen egyre több bizonyíték utal arra, hogy jelentõs kockázatokat hordoz magában. Azt javasolja az embereknek, hogy lehetõség szerint kerüljék a szukralózt tartalmazó termékeket.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság küszöbértéke az ilyen úgy nevezett genotoxikus anyagok esetében napi 0,15 mikrogramm. Már napi egy szukralózos üdítõ is meghaladhatja ezt az értéket.