Amikor baktériumok, vírusok és egyéb idegen anyagok bejutnak a szervezetbe, az immunrendszer fehérvérsejtek és vegyi anyagok bevetésével reagál. Ez a reakció, más néven gyulladás, akkor is elõfordul, amikor túlterhelésnek vannak kitéve az inak és az izmok- írja Sciencedaily.
A polifenolok tulajdonképpen gyulladáscsökkentõk, melyek a természetben elõforduló antioxidánsok egy csoportját képezik és ezek fontosak az ember számára. Megtalálhatók gyümölcsben és zöldségben, teában, kávéban, vörösborban és még a sörben is.
Egy új tanulmányban az Élelmiszertudományi Tanszék kutatói a Koppenhágai Egyetem Állatorvos- és Állattudományi Tanszékének kutatóival együttmûködve azt vizsgálták, hogyan viselkednek a polifenolok aminosavakkal, a fehérjék építõköveivel kombinálva. Az eredmények ígéretesek voltak. Kimutatták, hogy a polifenolok a húskészítményekben, a tejben és a sörben lévõ fehérjékhez kötõdnek.
Azt is tesztelték, hogy a molekulák a tejeskávé italban is kötõdnek-e egymáshoz. Valójában a kávébab tele van polifenolokkal, míg a tej fehérjében gazdag.
"Eredményünk azt mutatja, hogy a polifenolok és a fehérjék közötti reakció bizonyos, általunk vizsgált tejes kávéitalokban is megtörténik. mondja Marianne Nissen Lund professzor, tanulmány vezetõje.