Egy majdnem 80 ezer amerikai férfi bevonásával készült kutatás azt állapította meg, hogy a zöldségekben, teljes kiõrlésû gabonafélékben, olajos magvakban és hüvelyesekben gazdag étrend csökkentheti férfiak bélrákkockázatát azokhoz a férfiakhoz képest, akik ezekbõl az egészséges növényfélékbõl a legkevesebbet fogyasztották.
A kutatásban résztvevõ 93 ezer nõ esetében ezt az összefüggést nem állapították meg. A kutatók szerint a kapcsolat nyilvánvalóbb a férfiak esetében, akiknél amúgy is magasabb a bélrák kialakulásának esélye. A tanulmány a BMC Medicine orvosi lapban jelent meg.
A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakoribb a rákos megbetegedések közül, a férfiaknál életük során 23-ból, a nõknél 25-bõl egynél fordul elõ - írták a dél-koreai Kjonghi Egyetem munkatársai, a tanulmány készítõi. Korábbi kutatások ugyan azt mutatták, hogy lehet hatása a növényi alapú étrendnek a vastagbélrák megelõzésében, a hatás azonban nem volt egyértelmû.
"Eredményeink arra utalnak, hogy az egészséges, növényi alapú étrend összefügg a vastagbélrák kockázatával" - írták.
A tanulmányhoz azt kérdezték a résztvevõktõl, milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyasztanak bizonyos ételeket és italokat egy több mint 180 tételbõl álló lista alapján.
Az ételeket egészséges növényi (teljes kiõrlésû gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, növényi olajok, hüvelyesek, tea, kávé), kevésbé egészséges növényi (finomított gabonafélék, gyümölcslevek, burgonyafélék, hozzáadott cukor) és állati eredetû (állati zsír, tejtermék, tojás, hal- és tengeri állat, hús) élelmiszercsoportokba sorolták.
"Az az elképzelésünk, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiõrlésû gabonafélékben lévõ antioxidánsok a krónikus gyulladások ellen hatnak, melyek a daganathoz vezetnek, ezzel csökkenthetik a rák kockázatát" - írták a kutatók.
A férfi résztvevõk átlagéletkora hatvan, a nõké 59 év volt.