A vesekõ és annak betegségeirõl számos információ megtalálható a magyar neten. Arról viszont sehol nem találni részletes útmutatót, melyek azok az ételek, amik felelõsek a vesekõ kialakulásáért, illetve növelhetik annak kockázatát. Holott komplett étrendet állíthatunk össze, ami fõleg azoknak ajánlott, akik sajnos már áldozatul estek a betegség által okozott szörnyû görcsöknek és kínoknak.
Általánosan elmondható, hogy az állati eredetû élelmiszerek mint pl. hús, tojás, tejtermékek, zsírok nem tartalmazzák a vesekõ egyik leggyakoribb alapanyagát, az oxalátot, viszont szinte minden növényi eredetû táplálék igen. A szórás viszont elég szélsõséges számok között mozog, ezért érdemes odafigyelni, mibõl, mennyit étkezünk.
Jól látható, hogy a spenótot például erõsen célszerû elkerülni, vagy nagyon kis mennyiségben szabad belõle fogyasztani, más ételek esetén viszont a mértéktartás a mérvadó. Egészséges emberek esetében 200-300 mg oxalátbevitel javasolt, akik nagyobb kockázatnak van kitéve a vesekõ kialakulásának mert például már volt , náluk 100 mg mennyiséget szabad bevinni.
A vesekõ egyik leggyakoribb alapanyagát, az oxalátot szinte minden növényi eredetû táplálék tartalmazza Fotó: freepik.com
A megelõzést tovább tudjuk fokozni, javítani, ha rendszeresen sportolunk. Köztudott, hogy a mozgás segíti elkerülni a vesekõ kialakulását, az esetleges vesehomok, vagy kisebb kövek szétzúzódásában is nagy szerepet játszik, hiszen gyakorlatilag fizikai erõhatást gyakorlunk rá.
Fogyasszunk továbbá megfelelõ mennyiségû tiszta folyadékot, a nap folyamán nagyjából egyenletesen elosztva, mely folyamatosan átmossa a vesét, a gyakori vizelet-visszatartást pedig mellõzzük. Ezek mellett pedig figyeljünk a testsúlyunkra és kerüljük az elhízást, mely egyébként tovább rontaná a mozgásszegény életmódot.