Ha fáradtak, enerváltak vagyunk, az év elsõ negyedében könnyedén legyintünk, hogy ó, ez csak a tavaszi fáradtság, amit vitaminraktáraink kiürülésének tudunk be. Ez azonban koránt sincs így! A nyári idõszakban természetes formában begyûjtött vitaminokat, amelyeket akár a szabadban, a napon eltöltött órák alatt, akár friss idényzöldségek, gyümölcsök fogyasztása által szerzünk, már õszre feléljük.
A vitaminokra és az étrend-kiegészítõkre fõként azért van szüksége a szervezetünknek, mert a jelenlegi világunkban nehezen megoldható, hogy a lényeges tápanyagokhoz mindennapi életünk és étkezéseink során elegendõ mennyiségben jussunk hozzá.
Ahhoz, hogy tavaszra még erõtlenebbnek érezzük magunkat, az is hozzájárul, hogy a téli idõszakban megnövekszik a sötétben eltöltött órák száma. Az ezáltal okozott stresszt fokozott szénhidrátbevitellel kompenzáljuk, testmozgásra pedig sokkal kevesebb idõt fordítunk. Mindez lelassítja a teljes anyagcserénket, amibõl adódóan a tápanyagok felszívódása sem történik meg megfelelõen.
Az ásványi anyagok és a nyomelemek többségét a gyümölcsök tartalmazzák, így ezek pótlására mindenképpen szükség van ebben az idõszakban Fotó: freepik.com
Annak érdekében, hogy a szervezetünk zökkenõmentesen vegye az évszakok váltakozásával együtt járó kihívásokat, folyamatosan, az év minden hónapjában figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ellássuk a mûködéséhez szükséges tápanyagokkal.
Az ásványi anyagok és a nyomelemek többségét a zöldségek tartalmazzák amelyeket a téli hónapokban kisebb mennyiségben fogyasztunk , így ezek pótlására mindenképpen szükség van ebben az idõszakban. Ellenkezõ esetben csökken az energiatermelésünk, ami negatív hatással lehet a mindennapjainkra.
Az egyik legfontosabb ásványi anyag a magnézium, amely nagy mennyiségben a zöld növényekben van jelen. Ha figyelmet szentelünk a pótlására, a testünk érezhetõen meghálálja, izmaink lazábbak lesznek, az alvással töltött idõ pedig pihentetõbb.
A nyáron felhalmozott D-vitamin-mennyiség nagyjából októberre eltávozik a testbõl, így azt mindenképpen pótolni kell Fotó: freepik.com
Éppen ennyire fontos, hogy szervezetünk vaskészlete is egyensúlyban legyen, mert ha az felborul, akkor sejtjeink oxigénellátása instabillá válik, és sem a méregtelenítés, sem az energiatermelés nem mûködik elég jól. Megfelelõen hasznosuló vasat elsõsorban húsokban találunk, mint például a belsõségek és a máj. Néhány zöldségben is megtalálható, ilyen például a cékla.
A nyáron felhalmozott D-vitamin-mennyiség nagyjából októberre eltávozik a testbõl, ezért immunrendszerünk megfelelõ mûködése érdekében elengedhetetlen a pótlása. Az emberi szervezet képtelen az aszkorbinsav elõállítására, így azt táplálékkal kell bevinnünk szervezetünkbe.
A természetes C-vitamin megtalálható a citrusfélékben, mint például a citromban, a narancsban, a grapefruitban, valamint a bogyós növényekben, illetve különbözõ zöldségekben. Amennyiben szervezetünk nem rendelkezik belõle kellõ mennyiséggel, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertõzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások kialakulása is jelentkezhet.