A Dél-Ausztráliai Egyetem szakemberei a brit biobank adatait felhasználva vizsgálták a kávéfogyasztás hatásait az agyra. Több mint 17 700, 37 és 73 éves kor közötti ember adatait elemezve megállapították, hogy azoknál, akik naponta több mint hat csésze kávét ittak, 53 százalékkal magasabb volt a demencia kockázata - olvasható a Medicalxpress orvostudományi hírportálon.
"A kávé az egyik legnépszerûbb ital a világon. Mivel éves szinten világszerte több mint kilenc milliárd kilogrammot fogyasztanak el belõle, alapvetõ fontosságú, hogy megismerjük az egészségünkre esetlegesen gyakorolt hatásait" - mondta Kitty Pham, a tanulmány vezetõ kutatója.
Hozzátette: "az összes változó tényezõt figyelembe véve arra a megállapításra jutottunk, hogy a túlzott kávéfogyasztás jelentõs összefüggésben van a csökkent agytérfogattal - lényegében napi több mint hat csésze kávé ivása növelheti az agyat érintõ betegségek, úgy mint a demencia és az agyi érkatasztrófa kockázatát".
Elina Hyppönen, az egyetem professzora szerint akárcsak sok más dologban, úgy a kávéfogyasztásban is a mértékletességre kell törekedni.
A túlzott kávéfogyasztásnak az agy egészségére gyakorolt negatív hatásával kapcsolatban a szakember elmondta, hogy bár a pontos mechanizmus nem ismert, azt az egyszerû dolgot érdemes betartani, hogy "hidratáltak maradunk és nem felejtünk el egy kis vizet inni a kávénk mellé".
"Az átlagos napi kávéfogyasztás egy-két csésze körül mozog. Természetesen a mértékek eltérõek, de napi néhány csészével semmi gond sincsen. Ha azonban valaki azon kapja magát, hogy naponta több mint hat csészével iszik, akkor érdemes elgondolkodnia" - jegyezte meg Hyppönen.