Magyarországon is egyre többen próbálnak átállni az egészséges életmódra, aminek szerves részét képezi a helyes táplálkozás is. A változatos étkezéssel, valamint a helyi, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ráadásul a szervezetünk mellett a környezetünkért is rengeteget tehetünk. Ugyanis az egészséges táplálkozás mára összefonódott az ökológiai fenntarthatósággal és annak értékrendszerével.
A táplálkozási ajánlások az utóbbi egy évtizedben világszerte, így hazánkban is átalakultak, és sokkal inkább az élelmiszer-alapú javaslatok kerültek elõtérbe. Az egészséges táplálkozás a változatosság, a szezonalitás és a mértéktartás mellett pedig kiegészült olyan klímavédelmi irányelvekkel is, mint a helyi termékek népszerûsítése, valamint a húsfogyasztás visszaszorítása.
A változatos étkezéssel, valamint a helyi, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ráadásul a szervezetünk mellett a környezetünkért is rengeteget tehetünk Fotó: freepik.com
Az európai uniós átlagban az emberek kb. fele fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget, 70%-a gyümölcsöt. Ehhez képest az elõbbit csak a magyarok egyharmada, utóbbit pedig kb. 40 százaléka építi be napi rendszerességgel étrendjébe. Ez sajnos egy meglehetõsen alacsony arány, melyen javítanunk kellene. Az ideális az lenne, ha az emberek minden étkezésnél fogyasztanának valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt.
Minden hónapnak megvan a maga jellemzõ hazai zöldsége és gyümölcse. Áprilisban például többek között a medvehagymának és az újhagymának van szezonja, melyek tökéletes recept alapanyagok, ráadásul fûszerként alkalmazva a sófogyasztás csökkentésében is szerepet játszhatnak. Fontos a húsfogyasztás csökkentése, hiszen a hús egy-egy napon könnyedén kiváltható olyan magas fehérjetartalmú élelmiszerekkel, mint a bab, a borsó, a lencse vagy más hüvelyesek.
Az európai uniós átlagban az emberek kb. fele fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget, míg a magyaroknak mindössze egyharmada Fotó: freepik.com
Kevés kivételtõl eltekintve nincs olyan élelmiszer, ami egészségtelen. Ugyanakkor minden termékcsoportban van valami olyan összetevõ, amitõl jobb, mint a másik. Ezért lenne nagyon fontos a változatosság, pedig sajnos az átlag magyar ember kb. 20 féle ételtõl többet nem fogyaszt a hétköznapokban fogalmazott dr. Kovács Viktória Anna táplálkozás-tudományi szakértõ. Hozzátette azt is, egyik napról a másikra nem szabad drasztikus változtatásba kezdeni.