Magyarország Európa harmadik legnagyobb meggytermelõje. A magyar meggy iránt egyedülálló íze-zamata és kiváló beltartalmi értékei miatt külföldön is nagy a kereslet. A napokban megkezdõdött a korai meggyfajták betakarítása. A következõ hetekben folyamatosan kerül a boltokba, a piacokra a magyar meggy írta a Pénzcentrum.
A meggyszüret jellemzõen a Duna-Tisza-közén kezdõdik, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei termõtájban zárul. Idén 13 ezer hektáron termesztenek meggyet hazánkban, melynek területi eloszlása a termõterület mérete szerinti sorrendben a következõ: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Pest, Gyõr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun vármegye.
Az éves termésmennyiség jellemzõen 60 ezer tonna körül alakul. A szakemberek most is átlagközeli mennyiséget prognosztizálnak, habár a tavaszi fagyok, a virágzási idõszak hideg, szeles, csapadékos idõjárása, illetve a terméskötõdési idõszak jelentõs hõmérséklet-ingadozása számottevõ hullást okozott.
A friss meggy mellett a befõtt is nagyon népszerû, és egész évben megtalálható a boltok polcain Fotó: Freepik
Habár a gyenge terméskötõdés általában terméskiesést jelent, a megmaradt gyümölcsök nagyobb méretébõl adódóan az országos termés csak 15-20%-al lehet kevesebb a tavalyinál. A virágzáskori csapadékos idõ miatt jelentkezõ komoly monília fertõzés károkozása ellen fokozott növényvédelmi beavatkozásokkal tudtak védekezni a termelõk.
A hazai lakossági meggyfogyasztás átlagosan évi 10-15 ezer tonna, a friss meggy mellett a befõtt is nagyon népszerû, és egész évben megtalálható a boltok polcain. A magyar nemesítésû meggyfajták kiváló beltartalmi értékeinek köszönhetõen a német piacon is nagyon keresettek. A hazai meggy jelentõs része, általában 60-80 százaléka exportra, legfõképp Németországba kerül, ennek jelentõs része meggybefõtt.
Általánosságban a magyar meggy többsége a belföldi és külföldi konzerviparban hasznosul, emellett egyebek közt a hûtõipari (fagyasztott), a légyártási, a frisspiaci, illetve a szárítóipari, valamint a pálinkaipari felhasználás is jellemzõ.