Jó hír, hogy idén lesz bõven minõségi magyar eper, igaz, egyelõre igencsak a zsebébe kell nyúlnia annak, aki csemegézni akar belõle. A szamóca fûtött termesztése lassan véget ér, szabadföldön jó virágzással és terméskilátásokkal kezdõdik a hazai szezon, bár a hideg idõ okoz némi késést - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
A hidegfóliás állományokat most kezdik szedni, így nincs nagy árutömeg a piacon, de már van a boltokban magyar szamóca, kilogrammonkénti ára a nagybani piacon jellemzõen 3000 forint körül van. Igaz, mire a vásárlóhoz kerül az ízletes gyümölcs, már minimum 5 ezer forint látható az ártáblákon.
A magyar eper minõsége az idén kifejezetten jó Fotó: Pixabay
Mivel idén a mediterrán térség "megfázott", alig van importnyomás. Átmenetileg a spanyol és görög áru is 1900-2200 forintra drágult vissza a héten a korábbi 1200 forint környéki szintrõl. Viszont egy biztos, a magyar szamóca minõsége az idén kifejezetten jó, még az import mellett is nagy a kereslet, olyannyira, hogy egyértelmûen keresleti piac alakult ki.
A hazai termesztésben továbbra is a kifejezetten jó ízû Clery, Joly és Asia fajták dominálnak, mivel a magyar szamócaexport volumene marginális (mindössze évi 50-80 tonna), ezért a fajtaválasztásnál nem a hosszú pulton tarthatóság, hanem a zamat a fõ szempont.