Az idén a hidegebb tavaszi idõjárás és az esõzések miatt két héttel késõbb érik a szabadföldi szamóca. Ezért az eredeti idõponthoz késõbb, tehát majd június elejétõl várható az ország déli részérõl érkezõ elsõ nagyobb mennyiségû szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekrõl.
A friss magyar szamóca állagra nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek, mint az importált gyümölcsnek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízérõl.
Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a fûtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe, majd utána május elejétõl a fóliás hideghajtatott, és - május közepe helyett - az idén június elejétõl nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés júliusig kitart.