Egyre közeledik az idõpontja annak, hogy a húsárukat a mostaninál jelentõsen drágábban tudjuk majd megvásárolni. Ugyanis a takarmány-alapanyagok ára megugrott az utóbbi hónapokban, ami akár 15-20 százalékkal is emelheti a hús, a tej, a tojás termelési önköltségét. A legnagyobb mértékben a csirkehús ára nõhet, sokan már a kétezer forintos csirkemellfilét is vizionálják a piacon.
És mivel a takarmány ára nem fog csökkeni a növekedõ kereslet miatt, így a fogyasztókhoz eljutó élelmiszerek ára sem fog lejjebb menni, vagy a jelenlegi áron maradni. A drágulás rövidesen érezhetõ lesz, hisz a mostanában piacra kerülõ árut már drágább takarmánnyal állították elõ a termelõk.
Az árak várhatóan több lépcsõben emelkedhetnek, de a fogyasztás az év második felében biztosan bõvülni fog. Ráadásul a takarmányárak ilyen szintû emelkedése szinte lehetetlen helyzetbe hozták a gazdákat. Elsõsorban a sertéstartóknál valószínûsítenek majd lemorzsolódást a szakemberek, ugyanakkor a gazdasági számok arra utalnak, hogy a magyar állattenyésztõk jelentõs része a nemzetközi szinten is versenyképes.