404.33 Ft

358.42 Ft

Hétfõtõl változnak az egyirányúsítások Belsõ-Erzsébetvárosban

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Belföldi hírek

Startra készek a cukrászatok teraszai

10perc.hu/Kun Mónika
2021. 04. 19.

A közelgõ teraszok nyitása reményt adhat a fagyik és sütemények szerelmeseinek is, hogy lassan talán nem lesz gond akár egy cukrászda teraszán elfogyasztani a kedvenceiket.

A járvány a cukrászatban több éves hátrány nyomait rakta le, amit nagyon nehéz lesz csak a tervezett újranyitással behozni. Nagyon jó hír természetesen, hogy a teraszok hamarosan nyithatnak, mert mindez a cukrászdák életében is sokat jelent. Hiszen jelenleg az áprilisban megjelenõ fagylalt adja az egyik bevételi forrást, amibõl csak akkor fogyhat nagyobb mennyiség, ha helyben lehet fogyasztani.

„Jelenleg maszkban állnak az utcán sorba a vendégek, majd dobozban csupán egy-két gombócot visznek el, ami töredéke a megszokott fogyasztásnak. Nagyon hiányzik Székesfehérváron is, hogy vasárnap a templom után a nagyszülõ a kis unokával együtt fagyizzon, vagy egy család az otthoni desszertet mellõzve, ebéd után a cukiban sütizzen” – árulta el a 10perc.hu kérdésére Damniczki Balázs cukrász.


Jelenleg az áprilisban megjelenõ fagylalt adja az egyik bevételi forrást, amibõl csak akkor fogyhat nagyobb mennyiség, ha helyben lehet fogyasztani     Fotó: Damniczki Cukrászda


Ugyanis a sütemény és a fagyi esetében sajnos nem igazán népszerû az elviteles vásárlás sem. Sokan inkább csak születésnapra rendelnek egy tortát, a többit pedig hónapok óta mellõzik. A szakma ugyan kapott némi segítséget – ilyen volt, hogy tavaly novemberben az áfakulcs 18 százalékról 5 százalékra csökkent az elviteles kiszolgálásnál és a házhoz szállításnál –, ám ez akkor segítene tartósan a vendéglátásban, ha mindez tartósan megmaradhatna, mert még sok idõ kell a talpra álláshoz.

„A tavalyi is kemény év volt, de hogy milyen lesz az idei, azt nehéz megjósolni úgy, hogy még nem tudni mikor lehet majd a teljes nyitásban gondolkodni. Arról nem is beszélve, hogy a fennmaradás érdekében embereket kellett elbocsájtani... Az élet persze nem állt le teljesen most sem, csak sokkal nehezebben megy úgy, hogy nem a termelésre vagy az újdonságokra koncentrálunk, hanem az életbenmaradásra összpontosítunk” – fogalmazott a mestercukrász, aki a csapatával a télen szaloncukor készítésbe kezdett, mert az kiszállítással is kelendõ volt.


A vörösboros málna miatt sokan utaznak Székesfehérvárra    Fotó: Damniczki Cukrászda


Fagyiban még mindig a vörösboros málna vezet, ami 2013-ban az Év Fagylaltja volt, de természetesen minden évben törekednek valami újra is. Ám egyelõre komoly bevétel hiányában az új ötletekhez kellõ gépparkot nem tudják megvenni. A süteményben az újfajta trendek mellett nagyon fontos a hagyomány, így elengedhetetlen, hogy a napi kínálatban benne legyen a mézes zserbó, az Eszerházy, Dobos-, és a puncstorta. A Damniczki cukrászdák egyik kuriózuma a Somlói Revolúció, amely 2014-ben elnyerte az Ország Tortája díjat.

„Sajnos sokan még mindig nem törekednek a minõségi alapanyagokra. Továbbra is aromákkal és olcsó margarinokkal viszik lejjebb az árakat és természetesen a minõséget. Sajnos a jó, éppen ezért drágább alapanyagokból nem lehet olcsó süteményt készíteni” – tette hozzá Damniczki Balázs.

Főkép forrása:

Damniczki Cukrászda

Címkék:

További cikkek

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek