A hagyományos húsvéti vizsgálat közel félszáz ellenõrzött termék közül minden csokoládényuszit és kalácsot rendben lévõnek talált, ugyanakkor ötféle sonka sótartalmát azonban alapos okkal sokallották a vizsgálatokat elvégzõ szakemberek. A húsvéti fogyasztóvédelmi ellenõrzés nem élelmiszerbiztonsági vizsgálat, hanem a termékeken olvasható tájékoztatás helytállóságát kéri számon a megtévesztõ gyakorlatok kiszûrése érdekében.
A megvizsgált tizenhatféle kaláccsal szemben nem merült fel kifogás Fotó: Facebook
Minden évben ellenõrzik az ünnepi idõszakok jellegzetes termékeit, és a mostani vizsgálat fõ szempontjai, hogy az árucikkek teljesítik-e a Magyar élelmiszerkönyv elõírásait, és hogy a címkéjükön feltüntetett összetétel megfelel-e a valóságnak. Az idén megvizsgált tizenöt húsvéti csokifüles kivétel nélkül eleget tett a követelményeknek, zsírtartalmuk általában sem tért el a csomagoláson szereplõ tápérték jelöléstõl.
A kalácsok laborvizsgálata során a termékek szárazanyagra vonatkoztatott zsír-, cukor- és sótartalmának megfelelõségét nézték. A foszlós és finom fonott jelzõvel kínált kalácsok zsír- és cukortartalmának magasabb az elõírt minimuma, mint a tejes tésztából készült fonotténak. A megvizsgált tizenhatféle termékkel szemben nem merült fel kifogás.
Ötféle sonka sótartalmát azonban alapos okkal sokallották a vizsgálatokat elvégzõ szakemberek Fotó: Facebook
A húsvéti asztalok kötelezõ tartozéka a jó minõségû, ízletes sonka. A laboratórium tizenhét nyers és fõtt, húsvéti jellegû sonka só- és nedvességtartalmát vizsgálta. Ötféle termék sótartalma magasabb volt az elõírtnál, ezek esetében megindultak a hatósági eljárások. A túl sós sonkák gyártóit a hatóság arra kötelezi, hogy a termékeket csak az elõírásoknak való megfelelés esetében forgalmazzák sonkaként.