A balatoni vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelõek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenõrei többségében csak kisebb szabálytalanságokat állapítottak meg - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény szerint javában tart a Nébih által koordinált nyári szezonális ellenõrzés-sorozat, amelynek célterületei között a Balaton környéki vendéglátóhelyek is megtalálhatók. A vizsgálatok fókuszába - az éttermek ellenõrzésére jellemzõen - a higiéniás állapotok, az alapanyagok nyomonkövethetõsége, valamint azok kezelésének ellenõrzése került.
Kiemelték, hogy az ellenõrzések összességében pozitív képek mutattak, kisebb hiányosságok azonban akadtak. Példaként említették, hogy több helyen a szakosított tárolást nem az elõírásoknak megfelelõn oldották meg, elõfordult továbbá, hogy a padló, a fal és a mennyezet, valamint a berendezési tárgyak, eszközök állapota volt kifogásolható.
Visszatérõ hibaként jelezték, hogy nem minden dolgozó rendelkezett érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással, anélkül viszont nem végezhetõ vendéglátó tevékenység.
A szabálysértések között említették, hogy nem nyomonkövethetõ (ismeretlen eredetû), valamint lejárt minõségmegõrzési vagy fogyaszthatósági idejû élelmiszereket tároltak az egységekben.
A legkirívóbb esetben 2019-ben lejárt fûszert, valamint több, 2021-ben, illetve 2022-ben lejárt alapanyagot is találtak az ellenõrök. A jogsértõ termékek összmennyisége megközelítette a 2000 kilogrammot. A hatóság ezeket kivonta a forgalomból, valamint megtiltotta az ismételt forgalomba hozatalt és a felhasználást.
Az eljárások és a bírságok megállapítása folyamatban van. A balatoni vendéglátóhelyek a mostani összehangolt, kiemelt szezonális ellenõrzéseket követõen is számíthatnak további ellenõrzésekre - olvasható a Nébih közleményében.