A fagyasztás egy nagyszerû tartósítási és maradékmentési mód, azonban ne a fagyasztó legyen az ételtemetõ.
A fagyasztó nemcsak a jégkockatartó miatt a legjobb barátunk a kánikula alatt. Remek megoldás, hogy meghosszabbítsuk az ételmaradékok vagy akár a pékáruk eltarthatóságát írja a házipatika.com a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyik Facebook-posztja alapján.
A Maradék nélkül program az ételpazarlás ellen küzd, a bejegyzés pedig abban igyekszik segíteni, hogy ne a fagyasztó legyen az élelmiszertemetõ.
Az alábbi tippekkel megakadályozhatod, hogy a mélyhûtõben tárolt ételek nagy része végül mégis a kukában kössön ki:
- Mindig csak akkora mennyiséget fagyassz le egyben, amekkorát késõbb meg is tudsz enni egyszerre! Így csak annyit kell majd kiolvasztanod, amenyi biztosan el is fogy.
- Címkézd fel a fagyasztóba tett zacskókat, dobozokat! Írd fel, hogy mi van bennük, és azt is, hogy mikor fagyasztottad le azokat!
- Késõbb pedig használd is fel a fagyasztóban rejlõ finomságokat! Érdemes rendszeresen nézd át a mélyhûtõ tartalmát, és lehetõleg mindig a régebb óta ottlévõ adagokat fogyaszd el!
- A pékárukat például kenyeret, kalácsot, bagettet egyébként felszeletelve érdemes lefagyasztani.
A szakértõ szerint mindemellett a tudatosság is fontos tényezõ a fagyasztást illetõen.