Idén is megrendezték a Balaton Fagylaltja névre keresztelt vetélkedõt, melynek különdíjasáról viszont jóval több szó esik, ami nem is csoda, hiszen a balatonmáriai Vitorlás Fagyizó egy sajtos-tejfölös lángos ízesítésû fagyival jelentkezett a versenyre adott róla hírt a 444.
A dolog úgy született meg, hogy a feltaláló, Pálfi Attila a feleségével tanakodott azon, hogy milyen ízû fagyival nevezzenek a versenyre, mire a nõ megkérdezte tõle, hogy tudna-e lángosból fagylaltot készíteni. Õ némileg könnyelmûen vágta rá, hogy igen, de aztán úgy alakult, hogy minden nehézség nélkül tudtak készíteni egy egészen egyedi édességet.
A lángosos fagyi ízei nem bontakoznak ki azonnal Fotó: welovebalaton.hu/Kõrösi Tamás
Arról pedig, hogy miként kell elképzelni a sajtos-tejfölös lángos ízû fagyit, a We Love Balaton adott képet. E szerint a lángos vékonyra sütött közepét aprítógépben összekeverik sóval, az így készült alaplevet pedig kifagyasztják. Erre kerül rétegekben a tejföl, a lángosmorzsa és a reszelt trappista sajt.
A lángosos fagyi ízei nem bontakoznak ki azonnal, kis idõ múlva azonban érezzük a sajtot, a sót és a tejfölt is a fagyiban, a ropogós lángostészta textúrája is visszaköszön. Ami hiányzik, az a fokhagyma aromája, de egyetértünk abban, hogy ez egy fagyi esetében nem is feltétlenül baj.