403.55 Ft

357.09 Ft

A tomboló szélviharban megállás nélkül dolgoztak a tûzoltók

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Életmód

Egyre népszerûbbek a lakáséttermek profi Michelin-csillagos séffel és gasztronómiai élvezetekkel

10perc.hu
2023. 06. 17.

A jó alapanyagok, a séf szakértelmének elismerése és mindenekelõtt az ételek igazán finom ízérõl szól minden – azaz lázadás a klasszikus egységízû vendéglátással szemben.

A kulinária mint új trend, talán az angol Jamie Oliver BBC-mûsorával indult, aki a fõzést úgy ismertette meg a nem éppen konyhamûvészetérõl híres szigetország fiataljaival, mintha a világ legegyszerûbb dolga lenne egy steaket megsütni és egy vinaigrette öntetes salátát készíteni. A mûsor összehozta a baráti társaságokat, az emberek az estéiket elkezdték az otthonukban tölteni, ahova meghívták az ismerõseiket, és közösen fõztek.

Mexikói tapastál, szusikészítés, magyaros ételek újragondolva, habzóbor kötetlen beszélgetéssel, lánybúcsúk és fõzõtanfolyamok, mind az alternatív vendéglátás kínálatának kedvenc programjai. Az új õrület a lakáséttermezés, ahol privát társaságban, nekünk fõzõ séffel élhetjük meg a gasztronómia új élményét, és még csillagászati árat sem kell fizetni az öt órán át tartó kulináris szeánszért - fogalmazott a Világgazdaság.

Az utóbbi húsz évben egyre nagyobb népszerûségre tettek szert a magánlakásokban megnyitott éttermek. A hobbiból fõzõ, lelkes amatõrökkel indult vacsoraklubok mozgalmát ma már rentábilis befektetésként tartják azok is, akik saját tõkével ugyan nem rendelkeznek, de vendéglátóhelyet nyitnának. Ráadásul így nem kell a mûködtetéssel és a fenntartás nehézségeivel szembesülniük.


Az új trend, a lakásétterem valahol lázadás a klasszikus egységízû vendéglátással szemben    Fotó: Freepik


A lakáséttermek legfõbb vonzereje az exkluzivitás, ahol a vendégek akár profi Michelin-csillagos séfekkel is találkozhatnak. A gasztronómiai élvezetek iránt érdeklõdõk is egyre többen választják ezeket a privát magánlakásokban mûködõ helyszíneket, ahova csak meghívás alapján lehet eljutni.

A helyek gazdag programválasztékával pedig még több potenciális vendéget tudnak elérni. Vannak kifejezetten ételspecifikus rendezvények, ahol a mexikói konyhától az olasz tésztákig különleges menüsorral készül a hely.

A lakáséttermek már Magyarországon is egyre jobban elterjedtek. Budapesten közel egy tucat privát lakásban kialakított étterem van, ahova még külföldrõl is érkeznek vendégek. A Balaton-felvidéken pedig már évek óta léteznek magánházakban kialakított alkalmi vendéglátóhelyek. Talán az egyik legérdekesebb privát étterem Szegeden található, ahol terepasztalok között nemcsak ehetnek a vendégek, hanem játszhatnak is a vasútmodellekkel.

Miért érdemes lakáséttermet nyitni? Elõször is könnyebben kiszámítható a kiadás és a bevétel, hiszen konkrét idõpontokban meghirdetett estéken, limitált vendéggel számolnak a helyek. Általában 12-20 személyre tervezik az egyes programokat. Az ételek alapanyagait kikalkulálni is könnyebb, hiszen nem kell maradékkal számolni. Csak fix napokon mûködnek, így nincs holtidõ, amikor üresen kong a hely.


A nyitvatartási napokon alkalmi személyzettel bõvülhet a hely    Fotó: Freepik


Az állandó személyzet kis létszámú, legtöbbször maguk a tulajdonosok fogadják a vendégeket, de a nyitvatartási napokon alkalmi személyzettel bõvülhet a hely, akik besegítenek a felszolgálásban. Az ételsorok összeállításánál az évszak az irányadó a legtöbb esetben. Az italválaszték is tervezhetõ egy meghirdetett vacsoránál.

Az egyszerûbb privát helyek hasonló árat kérnek el a meghívott vendégeiktõl, mint ha egy étteremben vacsoráznának. Az elegánsabb és mindenre odafigyelõ, igazi luxusélményt nyújtó lakáséttermek árai már szélesebb skálán mozognak.

Az alapdíj a legtöbb helyen 25 ezer forinttól indul, de a tematikus négyfogásos ételválasztékot és hat prémiumitalt kínáló program 35 ezer forintos ára is megfizethetõ, fõleg úgy, hogy egy sommelier is bevezet mindenkit az estén kóstolt alkoholok világába.


A Balaton-felvidéken pedig már évek óta léteznek magánházakban kialakított alkalmi vendéglátóhelyek     Fotó: Freepik


A különlegesebb, hat fogást kínáló menüsorok esetében a kulinária magasabb szintjét élvezheti a vendég nagyjából 45 ezer forintért. Ezeknek az ételeknek az alapanyagai garantáltan helyi termelõktõl származnak, és a kisebb pincészetek borválasztékát kínálják az ételhez.

Az éttermen kívüli gerillaétkezés azonban többrõl szól. Az új trend, a lakásétterem valahol lázadás a klasszikus egységízû vendéglátással szemben. A jó alapanyagok, a séf szakértelmének elismerése, a gasztronómia világának megismerése és mindenekelõtt az ételek igazán finom ízérõl szól.

Főkép forrása:

Freepik

Címkék:

További cikkek

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek