404.33 Ft

358.42 Ft

A futball kigúnyolása – Lewandowski helyett hetedszer is Messié az Aranylabda

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Életmód

Veszélyes lehet az egészségünkre a tésztafõzés! Mutatjuk, mi a helyes módszer

10perc.hu
2023. 03. 06.

A fedõ nélkül fõzés lehetõséget teremt arra, hogy az elpárolgó klóros és jódos vegyületek szabadon távozzanak, a tészta leszûrése pedig rengeteg szennyezõdést is eltávolíthat.

A tészta fõzõvizét, mely legtöbbször csapvíz, jellemzõen elõre megsózzuk fõzés elõtt. Viszont egy friss tanulmány szerint a csapvízben maradó klórmaradványok és a jódozott sóban található jód miatt káros vegyületek keletkezhetnek a fõzés során – tudta meg a Házipatika.

Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) szerint az sem jó azonban, ha teljesen elhagyjuk a jódozott sót a fõzésbõl. A kutatók kikísérletezték, mi lehet az a megoldás, amely nem károsítja az egészséget. Magyarország területének zöme ugyanis jódszegény, ennél fogva ez a fontos nyomelem az itthon termelt élelmiszerekben is jellemzõen kevésbé van jelen, ezért teszik a sóba.


Csökkenti a káros melléktermékek képzõdésének veszélyét, ha a jódozott sót csak utólag adjuk hozzá a már elkészült tésztához    Fotó: Pixabay


A jódhiány pajzsmirigyzavarokat, illetve terhesség során születési rendellenességeket okozhat. Éppen ezért fontos, hogy a tésztafõzés folyamatának tudatos újragondolásával számottevõen csökkentsük a káros anyagok mennyiségét az asztalra kerülõ ételben. Ennek érdekében érdemes

  • a tésztát mindig fedõ nélküli lábosban fõzni,
  • a megfõtt tésztát mindenképpen leszûrni és a fõzõvíztõl megszabadulni,
  • a tésztát jódozott konyhasóval csak fõzés után ízesíteni vagy a fõzõvíz sózásához jódmentes sót használni.

Ugyancsak csökkenti a káros melléktermékek képzõdésének veszélyét, ha a jódozott sót csak utólag adjuk hozzá a már elkészült tésztához, ahogy a fõzõvíz jódmentes sókkal történõ sózása is hasonló célt szolgál.

Főkép forrása:

Freepik

Címkék:

További cikkek

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek