404.33 Ft

358.42 Ft

Brexit: megszületett a megállapodás

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Életmód

Megtakarítanál 45 ezer forintot az élelmiszereken? Mutatjuk, mit tegyél

10perc.hu
2023. 02. 21.

A háziasszonyok nagy kedvence lehet a vákuumcsomagolás, aminek segítségével a felvágottak tárolási ideje akár 2-4 napról 2-5 hétre, a kemény sajtóké pedig 2-3 hétrõl 4-10 hétre is növelhetõ.

A legfrissebb kutatások szerint egy átlagos hazai háztartásban fejenként évente 65 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik. Ez nagyjából 45 ezer forint egy fõre jutó veszteség éves szinten. A pazarlás fõbb okai között szerepel a tudatosság hiánya, a túl sok élelmiszer vásárlása és elkészítése, valamint a rossz hûtési szokások is. Ráadásul hamar meg is romlanak.

Az élelmiszerek megromlásáért az azokban lejátszódó káros oxidációs folyamatok a felelõsek. A teljesség igénye nélkül a zsírok oxidációja, a vitamintartalom csökkenése, az aminosavak lebomlása vagy az illóolajok és festékanyagok károsodása mind a táp- és élvezeti érték csökkenéséhez vezethet. De van megoldás!

A vákuumcsomagolás napjaink egyik legmodernebb frissen tartási eljárása, nemcsak a profi séfek körében, hanem a háztartásokban is. Az élelmiszeriparon belül leginkább a húsok, húskészítmények, baromfitermékek, a tejtermékek közül a sajtok és a tejpor, õrölt kávé, valamint töltött, nyers tésztafélék tárolására alkalmas.


Az élelmiszerek hûtött, 0 és +4 C közötti tárolása javasolt      Fotó: Pixabay


A technológiának köszönhetõen alapanyagtól és összetételtõl függõen a nyers vörös húsoké 2-4 napról akár 5-8 napra, a nyers könnyû baromfiké 4-7 napról akár 16-21 napra, a kolbászoké, felvágottaké 2-4 napról akár 2-5 hétre, a kemény sajtoké 2-3 hétrõl akár 4-10 hétre, a friss tésztáké pedig 1-2 hétrõl akár 3-4 hétre is emelkedhet.

Magyar Kálmán, az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. ügyvezetõje a 10perc.hu kérdésére elárulta, az oxigénmentes környezet meggátolja a termékek romlását. Az oxidációs reakciók sebessége a hõmérséklettõl is függ, a vákuumcsomagolt élelmiszerek hûtött, 0 és +4 C közötti tárolása javasolt.



Főkép forrása:

AMCO

Címkék:

További cikkek

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek