Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölõtõl. Sokakat érdekel, vajon mi is van valójában a kapszulákban. A kávéültetvényeken leszüretelt, majd feldolgozott zöld kávét általában 60 kg-os zsákokban szállítják a pörkölõ üzemekbe, ahol elõzetes minõségellenõrzést követõen kerülnek a pörkölõgépbe.
A pörkölés során a kávé 15-25 százalékot veszít a súlyából, ennyi nedvesség távozik belõle a hõ hatására. A legtöbb gyártó sem a pörkölés során, sem azután nem ad hozzá aromát, nem áztatja be olajokba. A megpörkölt kávét lehûtik és pihentetik egy kicsit, majd ezután leõrölik, és máris mehet a kapszulázó gépbe.
Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölõtõl Fotó: Steamhouse
A gép folyamatosan és pontosan adagolva minden kapszulába általában 5 és 6 gramm közötti kávémennyiséget tölt. Ha ennél többet adagolnának bele, a kávégépek nem birkóznának meg vele. Minden gyártási folyamatot kóstolással kezdõdik, és könnyen elképzelhetõ, hogy egy adott napon kicsit máshogyan kell tölteni, mint az elõzõ gyártásnál.
Hosszabb lejárat esetén a töltés során nitrogén gáz is kerülhet a kapszulákba, kicserélve a bennük lévõ levegõt élelmiszeripari tisztaságú nitrogénre. Ennek az az értelme, hogy a levegõben található oxigén hatására idõvel a kávé ellaposodik, veszít az ízébõl, intenzitásából, a nitrogén viszont semleges gáz, így nem okoz minõségbeli változást.