Új év, új remények: januárban tömegek próbálkoznak átállni az egészséges életmódra. Csakhogy a koronavírus-járvány miatt velünk maradt home office rendkívüli próbatétel elé állít mindenkit a célkitûzése elérésében.
Ötvös Edina egészségsherpa arról beszélt, a magyarok étkezése jellemzõen egyébként sem változatos, az otthoni munkavégzés pedig csak ront az arányokon. Mint mondta, nem lehetetlen ugyanakkor a négy fal között sem áttörést elérni, ehhez viszont tudatosnak kell maradni.
Bár az otthoni munkavégzés néhány éve még majdhogy nem tabu volt, a covid megjelenésével elõbb csak megpróbáltunk azonosulni vele, majd idõvel teljesen az életünk részévé vált. Ennek persze van jó oldala is, hiszen sokkal rugalmasabban tudjuk beosztani a napjainkat, de rá is nyomja a bélyegét mindenre, hiszen a szociális életünket, a bevásárlást, a fõzést és a mozgást is másként kell szervezni állította a szakember.
Jellemzõ, hogy a munkaidõ és a pihenõidõ összemosódik, a napi rutinok pedig olyannyira átalakulnak, hogy sokszor a lakásból sem megyünk ki. Emiatt alvásproblémák alakulhatnak ki, az ideális testsúlyunkat nehezebben érjük el vagy tartjuk szinten, az immunrendszerünk gyengülésével pedig kevésbé vagyunk ellenállóak a vírusokkal és betegségekkel szemben.
Ha szeretne kiszállni a mókuskerékbõl, akkor kezdõ lépésként határozza el, hogy minden héten kipróbál egy új ételt Fotó: Freepik
Ötvös Edina felhívta rá a figyelmet, bár a home office kontextusában ritkábban kerül szóba, rengetegen nincsenek berendezkedve a fõzésre, az egészséges táplálkozás pedig döcögve megy csak. Erre eszmélhetnek rá januárban mindazok, akik egy egészségesebb élet mellett tették le a voksukat 2023-ra vonatkozóan.
Elmondta, manapság azt gondolhatjuk, hogy a modern táplálkozás változatos, de ez sajnos csak önámítás. Semmilyen étrendet nem lehet egészségesnek nevezni, amelyik nem változatos. Éppen ezért otthon is erre kell fõként törekedni.
Nem azt állítja, hogy bármelyik étel meg tud védeni a súlyos betegségektõl, de ha a teljes értékû ételeket válogatjuk, tápanyagban gazdag hozzávalókat társítjuk egymással, sokkal nagyobb eséllyel leszünk egészségesek, mintha a leggyakrabban használt háromféle gabonát búza, rizs és kukorica választjuk. Ötvös Edina azt javasolja mindenkinek, ha szeretne kiszállni a mókuskerékbõl, akkor kezdõ lépésként határozza el, hogy minden héten kipróbál egy új ételt.