Egy friss portugál kutatás alapján úgy tûnik, hogy a sör, akár alkoholos sör, akár alkoholmentes, pozitív hatású lehet a bélflórára. A Journal of Agriculture and Food Chemistry szakfolyóirat hasábjain jelentek meg annak a kutatásnak az eredményei, amelynek keretében a vizsgálatba bevont férfiaknak naponta egy flakon alkoholos (0,33 liter, 5,2 % alkohol-tartalommal) vagy egy flakon alkoholmentes sört (0,33 liter) kellett meginniuk 4 héten keresztül.
Az origo.hu megírta, a portugál vizsgálat a széklet-, és vérminták alapján rámutatott arra, hogy 4 héten keresztüli sörfogyasztás kedvezõen hat a bélflórákra. Persze mindez nem az alkoholon múlt, hiszen az alkoholmentes sört fogyasztóknál is ugyanezek a kedvezõ változások léptek fel.
Tudni kell, hogy a fermentált ételek és italok, így a sör is, hozzájárulnak ahhoz, hogy kedvezõ, a jótékony baktériumok megtelepedését segítõ környezet alakuljon ki a bélben. Emellett, a sör polifenolokat is tartalmaz, amik gyulladáscsökkentõ hatásúak lehetnek.