Milyen süteménytrendek jellemezhetik a 2022-es évet? És vajon merre halad a cukrászipar? Nos, ahogyan számos szektorban, a cukrászatban is elmondható, hogy egyre fontosabb a minõség. Fokozatosan terelõdik a cukrász szakma az egyre természetesebb alapanyagok felé, éppen ezért brutális áremelések várhatóak az idei évben, ami korlátot szabhat az egyes alapanyagok beszerzésének.
De mi áll az ugrásszerûen növekvõ árak mögött? Lelassult a szállítás, így megnövekedett a szállítási költség is. A forgalmazócégek sem mernek akkora tételben bevásárolni, mint korábban. Ráadásul sokszor nem is készletrõl kapnak árut, hanem külön kell megrendelniük. Emellett az euro árfolyamának ingadozása is kihat a beszerzési árakra.
Ráadásul a kínálatra a gyümölcsök drágulása is kihat. Viszonyításképp: mintegy 30 százalékkal kéne az idén megemelni a málnás süti és fagyi árát, hiszen 25-30 százalékkal növekednek az alapanyagárak is. Nem fognak tudni annyit elkérni ezekért a termékekért, mint amennyibe az elõállítása kerül.
A cukrászok szerint jó megoldás lehet kissé újragondolt formában tálalni a hagyományos süteményeket Fotó: Fazekas Cukrászda
Éppen ezért elképzelhetõ, hogy a desszert jellegû sütemények háttérbe szorulnak a beszerzési árak miatt, és egy idõre visszatérnek a hagyományosabb sütemények, amelyeknek olcsóbb az elõállítása. Kevesebb csokoládés, gyümölcsös sütit találhatunk majd a kínálatban, inkább a túrós, mákos, fahéjas sütikre helyezõdhet a hangsúly.
A cukrászok szerint jó megoldás lehet kissé újragondolt formában tálalni a hagyományos süteményeket. Éppen ezért több francia vagy épp réteges krémest találunk majd a kínálatban, olyan jól bevált klasszikusokat, amelyek elõállítása nem jár komoly költségekkel.