Már sokan hallottak a ketogén diétáról, de valójában kevesen tudják, hogy mirõl is van szó. Ennek az étrendnek az alapja, hogy el kell érni azt az állapotot, amely során a szervezetünk a szénhidrátok helyett elsõdlegesen a zsírt égeti el. Tudatos étkezéssel mindenki elsajátíthatja az alapokat, viszont idõt és energiát kell áldozni arra, hogy a ketogén életmódváltás sikeres legyen.
Herceg Olga táplálkozási szakember a 10perc.hu kérdésére elmondta, az ilyen erõs szénhidrát megvonásra a szervezet azzal fog reagálni, hogy alternatív energiaforrást fog létrehozni, az úgynevezett keton testeket, melyeket a máj termel. A keton testek a glükózt fogják helyettesíteni a diéta során, amitõl sikeressé válhat a testsúlycsökkentés.
A ketogén diétának az alapja, hogy el kell érni azt az állapotot, amely során a szervezetünk a szénhidrátok helyett elsõdlegesen a zsírt égeti el Fotó: freepik.com
A szénhidrát csökkentés nemcsak a fogyásra van befolyással, minden sejtünkre, minden porcikánkra pozitív hatással van az. Javul az alvásunk, az emésztésünk, kiegyensúlyozottabbak leszünk a stabil vércukorszintnek köszönhetõen fogalmazott a táplálkozási szakember, aki szerint az átállás nem mindig könnyû.
Hogy miként reagál a szervezetünk, ez is nagyon különbözõ tud lenni. Az elsõ egy hétben még az úgynevezett keto influenza is elõfordulhat, ami egy hét után helyes ásványianyag pótlással megszûnik. Ezután elkezdjük tapasztalni a ketogén diéta összes elõnyét: csökken az étvágyunk, nem kívánjuk az édességet, jól bírjuk nasizás nélkül, jobban alszunk, csökken a puffadás és a reflux is.
Herceg Olga táplálkozási szakember szerint javul az alvásunk, az emésztésünk, kiegyensúlyozottabbak leszünk a stabil vércukorszintnek köszönhetõen Fotó: 10perc.hu
Nagyon fontos, hogy a diéta során legyen kihez segítségért fordulni, mivel nagyon sok meglepetést tartogat egy kezdõ számára. Ezen kívül nagyon fontos személyre szabni, mivel sok olyan egészségügyi állapot van, amely mellett nem használhatjuk a standart ketogén diétát, hanem módosítani kell rajta mondta Herceg Olga.
KETO ÉTREND MINTA, TÁPANYAGÉRTÉKKEL
Reggeli: keto kávé
Hozzávalók:
1 pohár hosszú kávé (240ml)
1 EK Ghee vaj (15 ml)
1 EK MCT olaj (2.5 ml)
Elkészítés
Öntsük a forró kávét a ghee vajat és az MCT olajat egy konyhai robotgépbe majd keverjük habosra. Édesíthetjük ízlés szerint steviollal vagy eritrittel. Egybõl fogyasztjuk.
Tápérték 1 adagra: 143 kcal,17 g Zs,0 g Ch,0 gF
Ebéd: avokádó cézár saláta (dupla adag)
A salátához:
4 szelet bacon (112 g), kockára vágva
1 fej római saláta (200 g), felvágva
1/2 uborka (110 g), vékonyan szeletelve
1/4 közepes hagyma (28 g), vékonyan szeletelve
1 nagy avokádó (200 g), szeletelt
A Cézár öntetthez
1/2 pohár majonéz (120 ml)
2 evõkanál citromlé (30 ml)
2 teáskanál Dijoni mustár (10 ml)
2 teáskanál fokhagymapor (7 g)
só és bors, ízlés szerint
Elkészítés:
Süssük meg a bacont egy tapadásmentes serpenyõben. Egy nagy tálban, kézi habverõ segítségével keverjük össze a majonézt, a citromlevet, a mustárt és a fokhagymaport. Sózzuk meg ízlés szerint. A Cézár öntettet 6 napon át tárolhatjuk egy lezárt ételhordozóban. Egy nagy tálban keverjük össze a római salátát az öntettel. Adjuk hozzá az uborkát és a hagymát. Keverjük jól össze. Osszuk el a salátát 2 tányér között, tegyünk mindkét adagra egyenlõ mennyiségû szalonnát és avokádót.
Tápérték 1 adagra: 652 kcal,65 g Zs,15g Ch,10g F
Vacsora: Húsgombóc olasz módra
Hozzávalók:
220 g darált marhahús vagy pulyka
(30 g) darált parmezán sajt
? tojás
? tk só
? tk szárított bazsalikom
? tk hagymapor
? tk fekete bors
1? evõkanál olívaolaj
210 g paradicsom püré (konzerv)
1 evõkanál friss petrezselyem, apróra vágva
100 g friss spenót
28 g vaj
70 g friss mozzarella sajt
só, bors
Elkészítés:
Helyezzük a darált marhahúst, a parmezán sajtot, a tojást, a sót és a fûszereket egy megfelelõ méretû tálba, majd alaposan keverjük össze. Formázzunk a keverékbõl közepes méretû húsgombócokat. Egy gombóc kb. 30 gramm. Ha nedves kézzel formázzuk a gombócokat, akkor a keverék nem fog ragadni és könnyebben formázható lesz. Egy nagy serpenyõben forrósítsuk fel az olívaolajat, és a gombócok minden oldalát aranybarnára sütjük. Csökkentsük a hõt, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzervet. Idõnként megkeverve 15 percig fõzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a petrezselymet majd keverjük össze.
Egy külön serpenyõben olvasszuk fel a vajat és 1-2 perc alatt, folyamatos keverés mellett, pirítsuk meg a spenótot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a spenótot a húsgombócokhoz, és keverjük össze. Melegen tálaljuk és falatnyi mozzarella darabokkal díszítjük.
Tápérték 1 adagra: 628 kcal,49 g Zs,5 g Ch,39 g F