A budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös kutatásából melyben csaknem félmillióan vettek részt kiderült, hogy napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása kedvezõ hatással van a szív- és érrendszerre, sõt a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is.
A kutatócsoport a brit UK Biobank adatbázisát felhasználva 468 629 olyan felnõtt adatait elemezte, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségben. A kávézási szokásokat, valamint az életmódbeli sajátosságokat (dohányzás, fizikai aktivitás) részletes kérdõív segítségével térképezték fel.
Napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása kedvezõ hatással van a szív- és érrendszerre Fotó: freepik.com
Az European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban megjelent kutatási anyag szerint az összhalálozás terén 12 százalékos, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17 százalékos, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21 százalékos relatívkockázat-csökkenést figyeltek meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében.
Az MRI vizsgálatok során egyértelmûvé vált, hogy a rendszeres, mérsékelt mennyiségû kávéfogyasztás elõnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat. Azonban nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk.
A kutatásban résztvevõk közül legtöbben vagy õrölt kávét vagy instant kávét ittak rendszeresen. Miközben az õrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtak a kutatók összefüggést, ugyanezt már nem tudták kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. Ennek oka valószínûleg a két kávétípus feldolgozásában keresendõ.