Mivel szinte mindenki másra esküszik a sikeres fogyókúra esetén, nem nehéz elveszíteni a fonalat: tulajdonképpen mibõl és mennyit érdemes enni. Gondoltunk egy merészet, és utánajártunk, hogy a fogyókúrával elsõ hallásra nehezen összepárosítható bacon hogyan illeszthetõ be egy egészséges étrendbe.
100 gramm 12,5 gramm fehérjét és 39,2 gramm zsírt tartalmaz. És ami talán fogyókúra szempontjából a legfontosabb: egy dekányi szalonna 407 kalóriát rejt. Mielõtt rosszul lennénk a táplálék magas zsírtartalmától, eláruljuk, miért is fontos a szervezetünk számára a zsír.
Ha fizikálisan megterhelõbb napokat élünk akár munkánk, akár sportos életmódunk miatt , nyugodtan ehetünk a szokásosnál picivel többet Fotó: pixabay
Nemcsak a sejtmembránok felépítésében és a hormonrendszer normális mûködésében játszik szerepet, az idegrendszerünk mûködéséhez is szükségünk van rá. Sõt, több olyan vitamin (A, D, E, K) is van, melyek zsírban oldódnak. A túlzott zsírbevitel azonban káros a szervezetünknek: nemcsak elhízást, hanem szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet.
A legfontosabb a megfelelõ arányok megtalálása. Igaz ugyan, hogy a fogyókúrázóknak nem feltétlenül ajánljuk, hogy napi háromszor fogyasszanak bacont, kis mennyiségben akár napi gyakorisággal is ehetünk, például ha a levesünkhöz feltétként párosítjuk egy szál pirított bacont, vagy egy saláta tetejére morzsolunk egy kevés ropogósra sütött császárszalonnát.
A legfontosabb a megfelelõ arányok megtalálása az étkezéseknél Fotó: pixabay
Ha pedig a tojásos reggeli megszállottjai vagyunk, néha ahhoz is biggyeszthetünk egy-két szál szalonnát, hiszen a gazdagabb reggeli a kevésbé szigorú diétáknál megengedett. A bacont tanácsos könyebb, zöldség alapú ételekhez társítani, így az elkészült fogás ugyan szénhidrátban gazdagabb lesz, de jóval izgalmasabbnak és laktatóbbnak érzõdik majd.
Ha fizikálisan megterhelõbb napokat élünk akár munkánk, akár sportos életmódunk miatt , nyugodtan ehetünk a szokásosnál picivel többet, ha viszont mozgásban szegény életvitelünk van, csak ritkábban, heti egy-két alkalommal engedjük meg magunknak a szénhidrátban, cukorban és zsírban bõvelkedõ ételeket.