Noha az idei hazai haltermelés alig haladta meg a közepes szintet, abban mindenki biztos lehet, hogy ennek ellenére lesz elég hazai hal karácsonykor. Magyarországon a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelybõl tavaly mintegy 12 ezer tonnát halásztak le a 26 ezer hektáron gazdálkodó tógazdasági termelõk.
A második legnépszerûbb pedig az afrikai harcsa, amelybõl 4 ezer tonnát termeltek. Karácsonykor a ponty, az afrikai harcsa a legnépszerûbb a hazai fogyasztók körében, ezt követi a szürkeharcsa, a süllõ, a busa.
A 2017-ben indult Kapj rá! halfogyasztást ösztönzõ kampány elõsegítette, hogy az akkor fejenként 5,7 kilogramm éves átlagos hazai halfogyasztás 4 év alatt 6,5 kilogramm fölé emelkedjen. A magyar lakosság halfogyasztása a karácsonyi idõszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani kedvezõ egészségügyi hatása miatt is, hiszen csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet a stressz leküzdésében, a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében.