402.93 Ft

356.04 Ft

Elindult a verseny az iskolakezdésért

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Életmód

Több halat fogyasztunk, mint pár éve

10perc.hu
2021. 12. 13.

A hazai haltermelõk a karácsonyi idõszakban értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát, nagyobb haltermelõk akár éves forgalmuk 60-70 százalékát is.

Noha az idei hazai haltermelés alig haladta meg a közepes szintet, abban mindenki biztos lehet, hogy ennek ellenére lesz elég hazai hal karácsonykor. Magyarországon a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelybõl tavaly mintegy 12 ezer tonnát halásztak le a 26 ezer hektáron gazdálkodó tógazdasági termelõk.

A második legnépszerûbb pedig az afrikai harcsa, amelybõl 4 ezer tonnát termeltek. Karácsonykor a ponty, az afrikai harcsa a legnépszerûbb a hazai fogyasztók körében, ezt követi a szürkeharcsa, a süllõ, a busa.

A 2017-ben indult Kapj rá! halfogyasztást ösztönzõ kampány elõsegítette, hogy az akkor fejenként 5,7 kilogramm éves átlagos hazai halfogyasztás 4 év alatt 6,5 kilogramm fölé emelkedjen. A magyar lakosság halfogyasztása a karácsonyi idõszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani kedvezõ egészségügyi hatása miatt is, hiszen csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet a stressz leküzdésében, a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében.

Főkép forrása:

MTI/Máthé Zoltán

Címkék:

További cikkek

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek