Újabb nagy magyar sikerrõl számolhatunk be, ugyanis a három éve piacra dobott hazai fejlesztésû rostkombinációt nemrég a World Food Innovation Awards (WFIA) nemzetközi élelmiszerinnovációs versenyen a világ legjobb egészséges italának választották az Activé FiberShake-t.
A díjnyertes italban a rostok mellett elegendõ fehérje és szénhidrát van, sõt a felszívódó szénhidráttartalma meglehetõsen alacsony, emiatt a fogyókúrázó étrendet folytatók körében is egyre népszerûbb. Emellett glutén- és szójamentessége biztosítja, hogy ezen felszívódási zavarral küzdõk is be tudják illeszteni diétájukba.
A rostkombinációt a World Food Innovation Awards (WFIA) nemzetközi élelmiszerinnovációs versenyen a világ legjobb egészséges italának választották Fotó: Active FiberShake
A rostok a növények alkotórészei, a szénhidrátok csoportjába tartozó vegyületek, amelyek a testünkben található emésztõenzimeknek ellenállnak, azaz nem vagyunk képesek feldolgozni õket. Energiát nem szolgáltatnak, azonban nagy a vízmegkötõ képességük.
Vadász Bálint, az ital kifejlesztõje a 10perc.hu kérdésére elmondta, a rostkombináció elkészítése pofonegyszerû, egy perc után sûrû, iható itallá változik, de ha valaki inkább pudingként kanalazná, akkor is csak négy percet kell várnia, mire a jótékony rostok egy finom, krémes desszertté sûrûsödnek össze.
Szmetana Krisztina táplálkozási és életviteli tanácsadó mindehhez hozzátette, a nem elégséges rostfogyasztás igencsak káros lehet, így mivel immunrendszerünk 70 százaléka bélrendszerben van, beleink egészségére nagyobb hangsúlyt kellene fordítani. Elárulta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a férfiaknak 38 gramm, a nõknek pedig 25 gramm rostot kellene fogyasztani naponta.
Ha valaki inkább pudingként kanalazná, akkor is csak négy percet kell várnia, mire a jótékony rostok egy finom, krémes desszertté sûrûsödnek össze Fotó: Active FiberShake
A szakember lapunk kérésére kijelentette, a rostfogyasztás jelentõségét a legtöbben elbagatellizálják, pedig a nem elégséges bevitel növeli az elhízás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség kialakulásának esélyét, nem beszélve a székrekedésrõl és a bél rosszindulatú elváltozásáról, a legyengült immunrendszerrõl. Továbbá a rostok elégtelen fogyasztása is hozzájárulhat ahhoz, hogy napközben fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat.