Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elõ a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsû szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntõt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.
A vasárnap és hétfõn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntõben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait. A fõdíjat Franciaország nyerte, a második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.
A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítõje nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta, míg az elsõ alkalommal kiosztott Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelõsségvállalást díjazó Kolumbia kapta.
A magyar csapat végül a 21 induló közül a 11. helyen végzett Fotó: Facebook/Magyar Bocuse d'Or Akadéma
A magyar csapatot vezetõ Veres István séf hétfõn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.
A csapat elõételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, fõételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.
Az esemény érdekessége, hogy tojással dobták meg Emmanuel Macront a rendezvényén. A tojás a vállán érte a francia államfõt, de nem tört össze. A tojásdobálót a helyszínen elõállították.