A kánikulában az egyik leghasznosabb gyümölcsünk a görögdinnye, hiszen hatékonyan csökkenti a testhõmérsékletet és a vérnyomást is. Magas víztartalma serkenti a felesleges folyadék felszabadulását izzadság formájában. A görögdinnye 95%-a víz, ráadásul nagyon alacsony a kalóriatartalma, és könnyen átmossa a bélrendszert.
Sokan nem tudják, de számos ínyenc falatot vagy ital tudunk készíteni belõle. A termalfurdo.hu segítségével most adunk pár tippet, mire is jó a dinnye. Például a görögdinnyébõl, cukorból vagy mézbõl, habtejszínbõl és citromlébõl álló fagylaltkülönlegességet. Az összetevõket keverjük minél habosabbra, így finomabb és könnyebb állagú fagylaltot készíthetünk, amit fogyasztás elõtt 6 órán keresztül tároljuk a fagyasztóban.
A nyár legfrissítõbb levesét is a dinnyébõl készíthetjük el. Magozzuk ki a dinnyét, pépesítsük turmixszal, melegítsük fel, akár fahéjjal is feldobhatjuk, ízesítsük még szegfûszeggel, majd jön a tejszín, és a keményítõ, és már élvezhetjük.
A görögdinnye 95%-a víz, ráadásul nagyon alacsony a kalóriatartalma, és könnyen átmossa a bélrendszert Fotó: freepik.com
Kellemes nyári estéken, ha egy finom koktélra vágyunk, fehérborral, rummal, lime-mal sangriát varázsolhatunk a dinnyébõl, de pár perc alatt összedobhatunk egy hûsítõt pezsgõvel vegyítve is, miután pépesítettük mixerrel a gyümölcsöt. Ezen kívül variálhatjuk még kókusszal, gyömbérrel és citrommal is nyári italunkat.
Készítsünk el egy egyszerû túrótortát, túróval, mascarponeval, joghurttal, majd a tetejét dekoráljuk dinnyeszeletekkel, hagyjuk megdermedni a hûtõben, majd a végén mentalevelekkel díszítsük. A dinnyepizza a gyerekek kedvenc uzsonnája lehet, ha rákenünk egy kis görög joghurtot, majd megszórjuk egy kis áfonyával, szederrel, málnával, ribizlivel, és mandulával.