A kávé fogyasztása csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg brit kutatók, akik a BMC Public Health orvosi folyóiratban publikálták tanulmányukat. A Southamptoni és az Edinburghi Egyetem szakemberei szerint a kávé elõnyös hatásai napi három-négy csésze fogyasztása esetén a legoptimálisabbak.
A tanulmány szerzõi a brit Biobankban szereplõ 495 585 ember adatait vizsgálták meg, akiknek ismertek voltak a kávéfogyasztási szokásai. Átlagosan 10,7 éven keresztül követték õket nyomon, hogy megfigyeljék, kiknél alakul ki krónikus májbetegség vagy májjal kapcsolatos egészségügyi probléma.
Az összes résztvevõ 78 százaléka (384 818 ember) fogyasztott kávét, míg 22 százalékuk (109 767 ember) nem. A kávét nem fogyasztókhoz képest a kávéfogyasztóknál 21 százalékkal kevesebb volt a krónikus májbetegség, 20 százalékkal a krónikus vagy zsírmájbetegség és 49 százalékkal alacsonyabb a krónikus májbetegség miatti halálozás kockázata.
A legnagyobb elõny abban a csoportban mutatkozott, amely õrölt kávét ivott. Az õrölt kávé nagy mennyiségben tartalmaz kahveol és a kafesztol molekulákat, amelyekrõl állatokban kimutatták, hogy jótékonyan védenek a krónikus májbetegségek ellen.
Az instant kávéban ugyan kevesebb kahveol és kafesztol van, de fogyasztóinál szintén megállapították, hogy csökkenthette a májbetegség kialakulásának kockázatát. A kockázat csökkenése kisebb volt ugyan, mint az õrölt kávét fogyasztók esetében, de a kutatás eredményei arra utalnak, hogy esetleg a kávé más összetevõi, azok potenciális kombinációja is elõnyös lehet a májbetegség kialakulása ellen.