Nagy mértékben méreg, kis mértékben orvosság állítják sokan a borral kapcsolatban, hiszen néhány korty kifejezetten jó hatással lehet az egészségünkre. Sõt, jó hír azoknak, akik éppen a kilóikkal küzdenek: bizonyos borok a diétánkba is könnyen beilleszthetõk.
Már az ókori Rómában is itták, végigkísérte a magyar történelmet, és ritkán indulunk vendégségbe anélkül, hogy ne vennénk egy üveggel - sokunk elõtt mégis a mai napig ismeretlenek a borfogyasztás jótékony hatásai. A legjobb hatást az egészségünkre a vörösbor gyakorolja. Nemcsak a vérképzõdésben segít, a benne található antioxidánsok védik az érfalat.
Napi borfogyasztásunk semmiképpen ne lépje túl a 2 decit Fotó: Bajor Borház
Egy nemrégiben megjelent tanulmány is igazolja, hogy a vörösborban lévõ polifenolok hozzájárulnak a belekben élõ mikrobion, azaz a baktériumflóra sokszínûségéhez. A polifenolok további jó tulajdonságokkal is bírnak, így például gyulladás- és vércukorszint-csökkentõ hatásuk is közismert. Ám egyikük, a vörös szõlõ héjában megtalálható rezveratrol akár az alakunkat is szépítheti, ugyanis nem csak koleszterincsökkentõ hatása van, hanem az éretlen zsírsejtek érését is meggátolja, a felesleges zsírszövetet pedig képes barna zsírrá alakítani, aminek a feladata a hõtermelés és a kalóriaégetés. Ilyen módon a fogyókúrához is eredményesen hozzájárulhat.
Persze, fontos azt is tisztázni, hogy nem minden borfajta bír elõnyökkel a diétában. A legjobbak erre a célra a száraz, vagy legfeljebb félédes borok, mivel kevesebb cukrot tartalmaznak, így kisebb az extra kalóriabevitel. Ráadásul minden esetben 12,5-13 alkoholfok alatti bort válasszunk. Napi borfogyasztásunk pedig semmiképpen ne lépje túl a 2 decit! Ez a mennyiség elegendõ, hogy a pozitív egészségügyi hatások érvényesüljenek. Igaz, mozgás és egészséges táplálkozás nélkül ne várjunk csak a bortól eredményt.