403.55 Ft

357.09 Ft

Tudod, melyik lett nõi szemmel 2023 Év Autója? Mutatjuk

Kiemelt kategóriák

Egészség
Orosz-ukrán háború
Utazás
Foci-VB
Interjúk
Életmód
Nagyvilág
Friss
Kultúra
Otthon
Autó
Sport
Gazdasági hírek

További kategóriák

Szórakozás
Olimpia
Balesetek-bűnügyek
Időjárás
Karrier
Belföldi hírek
Hirdetési felületek
Tech és tudomány
Életmód

Alternatív alapanyagok a konyhában

10perc.hu
2020. 12. 09.

Az ismeretterjesztõ mûsoroknak, cikkeknek, nyilatkozatoknak hála erõsödik az egészségtudatos fogyasztók tábora, akik elõszeretettel használnak alternatív alapanyagokat.

Az egészségtudatos táplálkozás egyre nagyobb teret hódít, noha sokan az alternatív alapanyagok otthoni felhasználását még mindig a fogyókúrával, esetleg egy hangzatos diétával hozzák összefüggésbe, ami lemondásokkal, vagy egyenesen önsanyargató életmóddal jár. Pedig az egészséges élelmiszerekbõl is lehet finomakat alkotni a konyhában, új ízeket fedezhetünk fel, gazdagodik, színesedik a menüpaletta, sõt a családi recepteket is egészségesebbre lehet hangolni anélkül, hogy bárki is észrevenné.

Az ismeretterjesztõ mûsoroknak, cikkeknek, nyilatkozatoknak hála erõsödik az egészségtudatos fogyasztók tábora, és a többség már nem úri huncutságot lát a nagyüzeminél kissé magasabb árkategóriába tartozó, ám természetes úton elõállított, adalékanyagot, ízfokozót, tartósítószert nem tartalmazó élelmiszerek láttán, hanem tudja, hogy a jó minõségû, természetes élelmiszerek választása gyakorlatilag egy hosszú távú befektetés az egészségünk érdekében.


Az alternatív alapanyagok otthoni felhasználását még mindig a fogyókúrával, esetleg egy hangzatos diétával  hozzák összefüggésbe     Fotó: freepik.com



Ráadásul a közelgõ ünnepek nem kifejezetten a fogyókúráról szólnak, ilyenkor mindig valami különlegesség vagy családi recept alapján készült „klasszikus” fogás kerül terítékre. Persze nemcsak azért érdemes egészségesebb alapanyagokat, például hidegen sajtolt olajokat, magliszteket használni, hogy könnyebben elnyomjuk a bûntudatunkat, hanem a felismerés miatt is: aki egyszer megtapasztalja, milyen különlegesek és finomak ezek az alapanyagok, a késõbbiekben is ragaszkodni fog hozzájuk.

Szervezetünk mûködéséhez elengedhetetlenül szükségünk van zsírokra, melyek közül a telítetlen zsírsavak számítanak egészségesebbnek. Azt is sokan tudják, hogy a növényi olajok rendkívül gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ráadásul olyan kuriózum is akad köztük – például a hidegen sajtolt lenmagolaj –, melynek esszenciális Omega-3 zsírsavtartalma verhetetlen. A nagyüzemi olajokkal ellentétben a hidegen sajtolt olajok mentesek mindenféle vegyi beavatkozástól és hõkezeléstõl, kizárólag mechanikus úton nyerik ki azokat a magokból, így csordultig teli vannak egészségvédõ anyagokkal és vitamintartalmuk sem károsodik. Az olajok antioxidáns hatású E-vitamin-tartalmából és bioaktív hatóanyagaiból remekül profitálhatunk, ha salátáink és ételeink utóízesítésére, dekorálására használjuk azokat, némelyikükben pedig nyugodtan süthetünk-fõzhetünk, így a rántott fogásokról sem kell végleg lemondanunk, fõleg, ha sütõben készítjük.

Főkép forrása:

freepik.com

Címkék:

További cikkek

Népszerű cikkek

Kapcsolódó cikkek