Az egészségtudatos táplálkozás egyre nagyobb teret hódít, noha sokan az alternatív alapanyagok otthoni felhasználását még mindig a fogyókúrával, esetleg egy hangzatos diétával hozzák összefüggésbe, ami lemondásokkal, vagy egyenesen önsanyargató életmóddal jár. Pedig az egészséges élelmiszerekbõl is lehet finomakat alkotni a konyhában, új ízeket fedezhetünk fel, gazdagodik, színesedik a menüpaletta, sõt a családi recepteket is egészségesebbre lehet hangolni anélkül, hogy bárki is észrevenné.
Az ismeretterjesztõ mûsoroknak, cikkeknek, nyilatkozatoknak hála erõsödik az egészségtudatos fogyasztók tábora, és a többség már nem úri huncutságot lát a nagyüzeminél kissé magasabb árkategóriába tartozó, ám természetes úton elõállított, adalékanyagot, ízfokozót, tartósítószert nem tartalmazó élelmiszerek láttán, hanem tudja, hogy a jó minõségû, természetes élelmiszerek választása gyakorlatilag egy hosszú távú befektetés az egészségünk érdekében.
Az alternatív alapanyagok otthoni felhasználását még mindig a fogyókúrával, esetleg egy hangzatos diétával hozzák összefüggésbe Fotó: freepik.com
Ráadásul a közelgõ ünnepek nem kifejezetten a fogyókúráról szólnak, ilyenkor mindig valami különlegesség vagy családi recept alapján készült klasszikus fogás kerül terítékre. Persze nemcsak azért érdemes egészségesebb alapanyagokat, például hidegen sajtolt olajokat, magliszteket használni, hogy könnyebben elnyomjuk a bûntudatunkat, hanem a felismerés miatt is: aki egyszer megtapasztalja, milyen különlegesek és finomak ezek az alapanyagok, a késõbbiekben is ragaszkodni fog hozzájuk.
Szervezetünk mûködéséhez elengedhetetlenül szükségünk van zsírokra, melyek közül a telítetlen zsírsavak számítanak egészségesebbnek. Azt is sokan tudják, hogy a növényi olajok rendkívül gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ráadásul olyan kuriózum is akad köztük például a hidegen sajtolt lenmagolaj , melynek esszenciális Omega-3 zsírsavtartalma verhetetlen. A nagyüzemi olajokkal ellentétben a hidegen sajtolt olajok mentesek mindenféle vegyi beavatkozástól és hõkezeléstõl, kizárólag mechanikus úton nyerik ki azokat a magokból, így csordultig teli vannak egészségvédõ anyagokkal és vitamintartalmuk sem károsodik. Az olajok antioxidáns hatású E-vitamin-tartalmából és bioaktív hatóanyagaiból remekül profitálhatunk, ha salátáink és ételeink utóízesítésére, dekorálására használjuk azokat, némelyikükben pedig nyugodtan süthetünk-fõzhetünk, így a rántott fogásokról sem kell végleg lemondanunk, fõleg, ha sütõben készítjük.